Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Визначено лауреатів премії імені Лесі Українки за 2016 рік за твори для дітей та юнацтва

Визначено лауреатів премії імені Лесі Українки за 2016 рік за твори для дітей та юнацтва

11 травня відповідну постанову ухвалив Кабінет міністрів України.

У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» премію присуджено письменниці, заслуженому діячу мистецтв України Ганні Чубач за книги «Малюємо, читаємо, пишемо» та «Українчики ідуть!». 

Ганна Чубач - автор майже 60 книжок для дорослих і дітей, понад 300 ліричних пісень, музичної абетки «Алфавітні усмішки», композитором якої є Олександр Білаш, та багатьох ілюстрованих оригінальних абеток. Її вірші вже понад 15 років використовуються як навчальний матеріал у шкільних підручниках України.

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» лауреатом премії став художник-графік, ілюстратор Арсен Джанік’ян за художнє оформлення серії казкових повістей про Мері Поппінс англійської письменниці Памели Треверс (видавництво «Рідна мова»). 

Арсен Джанік’ян - член Національної спілки художників України, Спілки дизайнерів України, учасник всеукраїнських та міжнародних художніх виставок. Книжковою графікою займається з 1990 року. Співпрацював з багатьма українськими видавництвами, створив чимало прекрасних ілюстрацій до дитячих книжок.

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» премію присуджено творчому колективу кінокомпанії «Укркіно» у складі автора сценарію Анастасії Матешко, режисера-постановника Анатолія Матешка, оператора-постановника Юрія Короля, виконавців головних ролей Леоніда Шевченка та Римми Зюбіної – за художній фільм «Трубач».

Дитячий фільм-мюзикл створено у 2014 р. В його основу покладена історія юного музиканта. Фільм з успіхом пройшов екранами України, здобув позитивні відгуки у ЗМІ.

На урядовому порталі нагадують, Премію Кабінету міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва засновано 2007 року. Вона присуджується щороку в чотирьох номінаціях у розмірі 10 тис. гривень кожна. Конкурс на здобуття премії має на меті заохотити митців створювати твори для дітей та юнацтва і водночас вшанувати видатну поетесу, уславлену доньку українського народу Лесю Українку.

Подані на здобуття премії твори розглядає Комітет з присудження премії, який діє на громадських засадах при Держкомтелерадіо. Обґрунтовані пропозиції щодо номінованих творів на здобуття премії Комітет подає Держкомтелерадіо, який в установленому порядку вносить узгоджені пропозиції до Кабінету міністрів України для прийняття рішення про присудження премій.