Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розвиток фінансово спроможного самоврядування – необхідна умова для успішної країни. Юлія Світлична

Розвиток фінансово спроможного самоврядування – необхідна умова для успішної країни. Юлія Світлична

24 квітня голова ХОДА разом з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом взяла участь у засіданні Правління Асоціації міст України, що відбулось у Харкові.

Відкриваючи засідання Асоціації міст, керівник уряду наголосив на важливості реформи децентралізації.

«Ключова реформа - децентралізація - вимагає від нас максимальної відповідальності. Бюджети місцеві зросли на 30-40%, ми почали формувати самодостатню основу для об’єднання територіальних громад по всій країні», - сказав глава уряду.

Юлія Світлична привітала учасників заходу на Харківщині та подякувала керівництву Асоціації за рішення провести засідання саме на сході України.

«Хотіла би подякувати Прем’єр-міністру України за ті урядові проекти, які ми сьогодні втілюємо на Харківщині. Розвиток реального фінансово спроможного самоврядування – це необхідна умова для успішної країни. І фінансова децентралізація - реформа, яка була розпочата Володимиром Борисовичем три роки тому і підтримана Президентом України, на мою думку, є однією з найуспішніших реформ у державі», - наголосила Юлія Світлична.

Вона відзначила, що ефективність реформи можна оцінити, виходячи зі збільшення обсягів бюджету розвитку Харківщини та кількості об’єктів, які були збудовані в регіоні за останні три роки, та тих, що зараз знаходяться на завершальній стадії будівництва.

«Бюджет розвитку Харківщини зараз складає понад 4 млрд грн, а до реформи це було близько 1 млрд грн. І це нам надає можливість розвиватися. Будувати метро – нагадаю, минулого року коштом місцевого бюджету ми завершили станцію метрополітену, яку будували 22 роки, виконавши за останні два роки 60 % робіт. І будемо будувати метрополітен надалі. Минулого року коштом державного та обласного бюджетів добудували малу залу Харківської обласної філармонії, на яку харків’яни чекали майже 10 років, і будемо продовжувати будувати велику залу філармонії на 800 місць. Коштом обласного бюджету будуємо сучасні спортивні комплекси в районах області – ці об’єкти були заморожені в 2012 році. Вперше за останні 12 років будуємо з нуля школу. І до цього будівництва залучені державний, обласний, районний та сільський бюджети. Це яскравий приклад ефективності реформи», - сказала керівник області.

Довідка. Засідання Асоціації міст України в Харкові проходить під головуванням голови Асоціації, київського міського голови Віталія Кличка. На розгляд Правління АМУ винесено такі питання:

- про прийом у члени АМУ;

- про встановлення грошової компенсації учасникам антитерористичної операції за надання їм земельних ділянок;

- про вето Президента України на Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування»;

- про розгляд законопроектів щодо запровадження акцизного податку з роздрібного продажу нафтопродуктів із зарахуванням його до бюджетів місцевого самоврядування, підготовлених на виконання рішення Правління Асоціації міст України від 21.03.2017 № 6;

- про формування офіційної позиції та плану дій Асоціації щодо законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюновими виробами та забезпечення збалансованості місцевих бюджетів внаслідок його скасування (№ 6286);

- про проблеми врахування інтересів органів місцевого самоврядування в процесі реалізації медичної реформи (формування госпітальних округів, нова модель фінансування медичної допомоги, автономізація закладів охорони здоров’я).

Більше фото