Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вибухотехніки з 22 регіонів України підвищуватимуть кваліфікацію в ХНУВС

Вибухотехніки з 22 регіонів України підвищуватимуть кваліфікацію в ХНУВС

11 квітня голова ХОДА Юлія Світлична взяла участь в урочистому заході з нагоди відкриття в харківському виші курсів підготовки працівників вибухотехнічних підрозділів Національної поліції України.

«Основним завданням правоохоронної системи є захист і безпека громадян. І особливого значення така робота набуває в такі часи, коли стаються надзвичайні ситуації – як ситуація, що відбулась у місті Балаклія на Харківщині, - наголосила керівник області. – У такі моменти важливо, якими професійними якостями наділений фахівець, щоб убезпечити життя людей. Саме тому вважаю важливим сьогоднішнє відкриття курсів. Тут ви не тільки зможете відпрацювати нові підходи щодо запровадження як національних, так і міжнародних стандартів у своїй роботі, але й обмінятися досвідом та доробками. Щиро вітаю вас із сьогоднішньою подією. Сподіваюся, що ви якомога рідше будете використовувати навички в практичній роботі, але володіти ними необхідно кожному з вас».

Як повідомила Юлія Світлична, навчання в Центрі післядипломної освіти Харківського національного університету внутрішніх справ пройдуть 30 працівників вибухотехнічних підрозділів з Департаменту вибухотехнічної служби та 22-х Головних управлінь Національної поліції України в областях, а також Головного управління Національної поліції в місті Київ. Заняття триватимуть з 12 по 25 квітня.

«Харківський університет внутрішніх справ традиційно демонструє надзвичайно високий ступінь організованості, фаховості та системності у підходах надання освітніх послуг для поліцейських, - відзначив заступник голови Національної поліції України Олександр Вакуленко. - Саме тому було прийнято рішення про проведення надзвичайно важливих курсів з підвищення кваліфікації спеціалістів вибухотехнічної служби саме на базі цього вишу. Дякую професорсько-викладацькому складу за ту підготовчу базу, яку ми отримали для проведення занять, та Харківській облдержадміністрації – за підтримку та увагу до вишу».

Ректор ХНУВС Валерій Сокуренко повідомив, що програми, за якими викладатимуть вибухотехнікам, напрацьовані з урахуваннями міжнародного досвіду та передових методик, які є сьогодні в Україні – не лише в Національній поліції, але й в інших силових структурах (Національній гвардії, ЗСУ, прикордонних військах тощо).

За час навчання вибухотехніки, зокрема, отримають інформацію з таких тем, як: державне та міжнародне законодавство у сфері вибухових матеріалів; особливості змісту та тлумачення подій, пов’язаних з вибуховими матеріалами; вибухова справа; вибухові матеріали промислового способу виготовлення; заходи безпеки та правила знешкодження; саморобні вибухові пристрої; спеціальне вибухотехнічне обладнання та інструменти тощо. За результатами комплексного підсумкового екзамену слухачі курсів отримають відповідні свідоцтва.

Як зазначив Олександр Вакуленко, заняття з підвищення кваліфікації і навчання будуть проводитися системно.

«Я впевнений, що ми напрацюємо досить потужну базу для того, щоб надалі її розвивати і залучати спеціалістів з інших країн, проводити обмін досвідом з нашими іноземними партнерами, підвищувати кваліфікацію на рівні Європейського союзу, а також наших партнерів, у тому числі з Канади та США», - сказав Олександр Вакуленко.

Частиною урочистого відкриття курсів у ХНУВС сталі показові виступи вибухотехніків. Для демонстрації правильних дій у різних ситуаціях було облаштовано кілька навчально-демонстраційних місць. Так, на великому плацу університету продемонстрували виявлення, транспортування та знешкодження саморобних вибухових пристроїв в умовах міста. На інших майданчиках відбулися покази найбільш розповсюджених деактивованих вибухових пристроїв, спеціального вибухотехнічного обладнання та транспорту. У тактичному містечку продемонстрували дії працівників поліції та вибухотехніків під час виявлення, транспортування та знешкодження саморобних вибухових пристроїв в умовах зони проведення АТО.

Після завершення урочистої частини для слухачів курсів розпочалися заняття.