Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До реалізації соціальних програм в об’єднаних громадах залучають студентів і молодих науковців

До реалізації соціальних програм в об’єднаних громадах залучають студентів і молодих науковців

Про експертну підтримку ініціатив ОТГ та залучення міжнародної допомоги говорили під час прес-конференції 7 квітня.

Презентуючи проекти, що спрямовані на роботу з ОТГ, заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев підкреслив, що значну роль у роботі з об’єднаними громадами відіграє Харківський університетський консорціум. 

«Наразі голова ХОДА Юлія Світлична приділяє значну увагу розвитку науки і освіти, підтримує діяльність Харківського університетського консорціуму, який, у свою чергу, залучає донорські організації для реалізації проектів щодо роботи з ОТГ. Маємо надію, що реалізація цих проектів додасть щось нове в розвиток нашої області та країни», - сказав Анатолій Бабічев.

Президент Харківського університетського консорціуму Людмила Бєлова зазначила, що в програмах по роботі з ОТГ, зокрема, беруть участь Харківський національний університет ім.В.Н.Каразіна, Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Харківська державна академія культури.

«Нашими фахівцями проводиться робота не лише з активізації громад, але й із залучення студентської молоді та молодих науковців до реалізації соціальних програм. Крім того, у нас з’явилися замовлення щодо участі в конкурсі та вступу до вищих навчальних закладів саме на ті спеціальності, за якими потрібно готувати фахівців громад: публічне управління, адміністрування, менеджмент», - уточнила Людмила Бєлова.

Під час презентації програм було зазначено, що головна мета проектів - це покращення якості надання послуг, підвищення ефективності місцевого самоврядування, а також місцевий економічний розвиток.

«Наша програма допоможе ОТГ стати спроможними», - наголосив регіональний менеджер програми DOBRE в Дніпрі Анатолій Нагорний.

За його словами, програма розрахована на 5 років і працює у східному регіоні вже з 15 ОТГ.

«У Харківській області в програмі беруть участь дві ОТГ (Роганська і Мереф'янська), ще дві ОТГ долучаться найближчим часом, - сказав Анатолій Нагорний. –  Що практично отримують ОТГ? Експертну підтримку ініціатив, які громади хочуть реалізувати, також експерти допоможуть створити стратегічні плани розвитку ОТГ. Передбачена й певна фінансова допомога громадам, які є партнерами DOBRE».

Координатор проекту DOBRE, експерт Всеукраїнської громадської організації «Поруч» Марія Тищенко додала, що фахівцями вже вивчені проблеми громад. Зокрема, до уваги візьмуть питання реалізації прав осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб.