Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2016 році в області встановлено 263 пандуси і з'їзди у 157 житлових будинках

У 2016 році в області встановлено 263 пандуси і з'їзди у 157 житлових будинках

Такі дані навели в Департаменті соціального захисту населення ХОДА.

Питання забезпечення доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об`єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури обговорили в ході засідання відповідного обласного комітету.

У своїй доповіді начальник відділу з питань охорони праці управління праці Департаменту соціального захисту населення ХОДА Станіслав Піроженко зазначив, що було розроблено «План заходів щодо створення в Харківській області безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2016-2020 роки». Згідно з ним, зокрема, здійснюється постійний контроль за врахуванням норм безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями при проектуванні будівництва та розробці проектно-кошторисної документації на реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів.

Окрім того, у ході засідання було акцентовано увагу на тому, що в області продовжено роботу щодо оновлення парку транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. На загальних міських маршрутах Харкова експлуатуються 85 автобусів та 73 тролейбуси великої місткості з низьким рівнем підлоги, на маршрутах області - 52 автобуси. Триває робота щодо забезпечення транспортних засобів на автобусних, тролейбусних та трамвайних маршрутах міста Харків й області гучномовним оповіщенням про назву зупинки, вирішуються питання встановлення в автотранспортних засобах електронних табло.

«На Південній залізниці є два спеціалізовані вагони для перевезення пасажирів з інвалідністю, що пересуваються на візках. Зазначені вагони включаються до складу поїздів на замовлення цих пасажирів, - зазначив Станіслав Піроженко. -  У місті Харків продовжила роботу спеціалізована транспортна послуга «Інватаксі».  Протягом 2016 року нею виконано близько 3000 замовлень з перевезення осіб, які пересуваються на інвалідних візках».

Під час засідання було поставлено завдання в усіх районах області створити спеціалізовані служби для перевезення людей з інвалідністю. 

Також під час заходу було повідомлено, що в Харківській області протягом 2016 року встановлено 263 пандуси і з'їзди та 5 поручнів у 157 житлових будинках на  загальну суму 1 млн 779  тис. грн. Також протягом минулого  року проведено роботу щодо забезпечення безперешкодного доступу до приміщень 6 стаціонарних установ системи соціального захисту населення. Встановлено 8 пандусів загальною довжиною майже 60 погонних метрів. У КУ «Хорошевський геріатричний пансіонат» встановлено 200 метрів настінних поручнів та облаштовано санітарно-гігієнічні приміщення поручнями, штангами і поворотними/відкидними сидіннями для осіб з інвалідністю.

Окрім того, учасники засідання акцентували увагу на вирішенні питання доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об`єктів аптечної мережі і медико-соціальної експертної комісії.

«З метою створення в області сприятливих умов для життєдіяльності людей з проблемами зору продовжено роботу з обладнання світлофорних об'єктів викличними і звуковими пристроями (на теперішній час в м. Харкові викличними пристроями обладнано 70 світлофорних об’єктів, загальна кількість яких становить 168 одиниць, а також 52 світлофорні об’єкти обладнані 214 звуковими пристроями). Для виключення несанкціонованого виходу пішоходів на проїжджу частину на аварійно-небезпечних ділянках доріг встановлено близько 23 км  830 погонних метрів направляючого пішохідного огородження», - зазначив Станіслав Піроженко. 

Триває робота щодо виділення на майданчиках для паркування 10% від загальної кількості місць для паркування транспортних засобів осіб з інвалідністю. Зазначені місця позначаються спеціальними знаками, виїзди з паркувань обладнуються пандусами.