Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Театральний фреш-фестиваль «Я і Села Брук» відвідали понад 3 тисячі глядачів

Театральний фреш-фестиваль «Я і Села Брук» відвідали понад 3 тисячі глядачів

Фестиваль проходив у Харкові з 26 березня до 2 квітня за підтримки голови ХОДА Юлії Світличної.

Понад 30 учасників презентували вистави, перформанси, читання, майстер-класи, відеороботи та інші театральні проекти. Поміж іншими, представили роботи відомі харківські незалежні театри «Публіцист», «Кімната Т», «Театр музичного динамічного світложивопису» тощо. Не менш цікавими були перформанси плейбек- і форум-театру, школи акторської майстерності «ТЕСТО» та «Школи магії театру».

«Харків - театральне місто, тож здивувати харківського глядача важко. У мене тут багато друзів, які можуть чесно оцінити мою роботу. Це я ціную і поважаю. Але на фестивалі можна зіштовхнутися і з неконструктивною критикою. Наприклад, від глядачів. Це корисно та надихатиме тебе і колектив на подальшу роботу. Тому я завжди їду з очікуваннями. Цього року коло учасників розширилося. Мені дуже подобається, коли гарні творчі люди знайомляться і налагоджують зв’язки», - зазначила постійна учасниця, керівниця «Театру сучасного діалогу» (Полтава) Ірина Гарець.

Спектаклі фестивалю побачили понад 3 тис. глядачів. Кожен показ підсумовувався на обговоренні, у якому брали участь актори та режисер вистави, організатори, експерти й усі бажаючі глядачі. За час фестивалю встиг сформуватися пул питань: робота з глядачем, баланс форми і змісту, гендер, творча співпраця, джерела фінансування, професійність, розвиток документального театру, розрив між поколіннями. Одна з найзагальніших проблем - потреба у постійно діючих театральних майстернях, де вестиметься дослідницька робота, перевірятимуться гіпотези, втілюватимуться ідеї, застосовуватиметься театральна педагогіка.

Хоча фестиваль у Харкові проходить четвертий раз, багато відбувалося вперше. Підтримка обласної влади відкрила перед організаторами можливість охопити нові сценічні локації - Будинок актора, «Портал на Гоголя 8» (малу сцену театру Пушкіна). Завдячуючи творчій співпраці, на фестиваль потрапили театральні експериментатори із Запоріжжя, Черкас, Полтави та Краснограда.

Наступний фестиваль проводитиметься за рік. Цей проміжок часу організатори планують витратити на створення театральної майстерні.