Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Шевченковому модернізують очисні споруди

У Шевченковому модернізують очисні споруди

Питання реконструкції та модернізації споруд райцентру обговорили під час робочої поїздки до Шевченкового заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка.

За інформацією комунальників, діючі очисні споруди були побудовані в 2009 році і приймають 400 кубометрів стоків на добу від 3,5 тис. населення Шевченкового. Також сюди доставляють асенізаторські стоки від населення, чиї подвір'я не підключені до каналізації.

«Сьогодні очисні споруди потребують модернізації - маємо потребу у проекті сучасних довговічних очисних споруд», - зазначив Євгеній Шахненко.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк підкреслив, що розглядається питання будівництва очисних споруд, що працюють за технологією SBR.

«Це великі контейнери - в одному відбувається механічне очищення, а в другому - біологічне. На виході можна використовувати технологію «біоплато». Також комплекс зручний в експлуатації, має економічні насоси, дає можливість економного споживання електроенергії. Такі проекти у нас розроблені в Краснограді, Рогані та Малій Рогані. Тут необхідно запланувати очисні на 500 - 800 кубічних метрів на добу», - сказав Сергій Магдисюк.

За розрахунками фахівців, на розробку проекту необхідно близько 800 тис. грн. Будівництво сучасних очисних споруд можливо за 1 рік, на роботи необхідно спрямувати близько 40 млн грн. Як зазначив Євгеній Шахненко, за наявністю проекту, кошти можуть надати іноземні донори - Німецький державний банк KfW, який реалізує проекти щодо допомоги громадам на сході України.