Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Залучення іноземних студентів - це інвестиції в освіту та імідж України у світі. Юлія Світлична

Залучення іноземних студентів - це інвестиції в освіту та імідж України у світі. Юлія Світлична

2 березня голова ХОДА взяла участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Засідання, що було присвячене нормативно-правовому забезпеченню навчання іноземців в Україні, пройшло в ХНУ ім. В.Н. Каразіна.

Відкриваючи нараду, Юлія Світлична підкреслила важливість фахового обговорення питання залучення іноземних студентів, яке для Харківської області є стратегічним.

«Харківщина входить до десятки найбільших вишівських центрів Європи. Потужний вишівський комплекс - одна з основ економіки нашого регіону. Саме тому створення належних правових і побутових умов для збільшення потоку іноземних студентів є головним пріоритетом обласного керівництва. Для нас це інвестиції в освіту та джерело зміцнення фінансової бази вишів. А для держави в цілому - це найкращий маркетинговий крок, один з тих шляхів, які відкривають сьогодні Україну світові», - сказала керівник області.

Вона зауважила, що Рада ректорів Харківської області підготувала до засідання низку пропозицій, які підтримала обласна адміністрація.

«Проведення виїзних засідань комітетів Верховної Ради - гарна традиція, адже їх члени мають змогу на містах дізнатися про проблеми, обговорити їх з науковою спільнотою, більш детально підходити до їх вирішення, - наголосила Юлія Світлична. - Маємо вийти на конкретні практичні рішення - і стосовно засад національної політики у сфері інтернаціоналізації освіти, і стосовно низки технічних питань. Сподіваюся, що рух уперед, який маємо зараз, отримає ще один імпульс».

У свою чергу, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань науки і освіти Олександр Співаковський подякував голові ХОДА за організацію виїзного засідання.

«Харків - це обличчя країни, яке визначає можливість розвитку інноваційної складової економіки України, - підкреслив Олександр Співаковський. - Кількість студентів, вишів, кількість еліти, яка є у вашому регіоні, виводить його в лідери. Тому для нас - велика честь проводити засідання комітету саме тут».

Невипадково було обрано й виш для проведення засідання: за словами ректора Каразінського університету Віля Бакірова, кожен четвертий студент закладу - іноземець.

«Харківщина накопичила вагомий досвід підготовки іноземних громадян. Останнім часом ми інтегрували зусилля з іншими вишами регіону завдяки створенню унікальної структури - Харківського університетського консорціуму. Сьогодні він плідно працює за підтримки голови області Юлії Світличної», - зауважив Віль Бакіров.

У ході засідання були названі першочергові завдання міжнародної інтеграції у сфері вищої освіти та навчання іноземців в Україні. Серед них - удосконалення процедури оформлення в’їзних віз іноземцям, які прибувають до України на навчання. Зокрема, пропонується внести зміни до законодавства, які передбачать можливість отримання довгострокової візи типу «Д» на весь період навчання у державних вишах.

Нагадаємо, це вже не перше виїзне засідання центральних органів влади, що проходить у Харківській області. Так, за ініціативи голови ХОДА Юлії Світличної восени 2016 року в ХОДА відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, а 23 лютого на базі ПАТ «ФЕД» пройшла нарада під головуванням Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана за участю урядовців та всіх провідних представників авіаційної галузі країни.

Більше фото