Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дипломати Представництва ЄС в Україні розповіли про можливості співпраці в рамках міжнародних програм

Дипломати Представництва ЄС в Україні розповіли про можливості співпраці в рамках міжнародних програм

Зустріч-дискусія за участю керівників структурних підрозділів ХОДА, представників малого та середнього бізнесу, закладів вищої освіти та регіональних менеджерів проектів ЄС відбулася 1 березня.

У ході заходу представники ЄС презентували проекти, які реалізують на Харківщині, та надали практичні поради щодо участі у грантових програмах Європейського Союзу.

Під час дискусії обговорювались питання поліпшення бізнес-середовища та підвищення конкурентоспроможності, володіння належними навичками та знаннями для розвитку власного бізнесу або пошуку нових експортних ринків, отримання доступу до фінансових ресурсів ЄС. Представники малого та середнього бізнесу «з перших рук» отримали інформацію щодо наявних інструментів забезпечення консультаціями та навчанням, застосування необхідних практик для покращення їхньої конкурентоспроможності на ринку ЄС та за його межами.

Багато уваги на зустрічі було приділено запровадженню в регіоні програм ТЕМПУС+ та ЕРАЗМУС+ у сфері вищої освіти.

«ЄС сьогодні допомагає нам розвивати всі сфери - культури, освіти, науки тощо. Один з найважливіших напрямків спільної роботи, безумовно, - підтримка малого і середнього бізнесу. Це основа економіки будь-якого регіону, тому підтримка підприємництва - одна з головних задач обласного керівництва. І допомога ЄС у цьому питанні дуже важлива для нас, - зазначила директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Вікторія Белявцева. - Нещодавно було ратифіковано приєднання України до програми ЄС COSMO, мета якої - підтримка малого і середнього бізнесу. Участь наших підприємців у цій програмі значно розширить їх можливості в частині виходу на міжнародні ринки. Також серед найбільш важливих для нас проектів ЄС - програма ULEAD, розрахована на підтримку децентралізації, зокрема, в рамках програми наші громади матимуть можливість створювати на своїй території ЦНАПи».

Як зазначив у ході зустрічі керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас, Харківська область - один з пріоритетних регіонів України для міжнародних партнерів.

«Харківщина має для нас особливе значення. Не тільки тому, що це один з ключових регіонів країни, а й тому, що тут ми бачимо великий відгук і бажання співпрацювати, а головне - продовжувати розвиватися самостійно», - пояснила радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова.

Вона зазначила, що нові проекти, які будуть реалізовуватися в області надалі, спрямовані на підтримку реформ, що проводяться в країні, зокрема - реформи децентралізації.

«Ми хочемо, щоб до наших програм приєдналися не тільки органи влади, а й представники громадських організацій, наукової та освітньої сфер, культурні інститути», - зазначила Вікторія Давидова.

Триденний візит делегації Представництва ЄС в Україні на Харківщину проходить у рамках програми «Будуємо Європу в Україні». Він передбачає проведення низки зустрічей та семінарів з представниками бізнесу та інших сфер у Харкові, а також виїзні заходи у Чугуєві.