Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На співфінансування енергозберігаючих заходів ОСББ з облбюджету спрямують 600 тис. грн

На співфінансування енергозберігаючих заходів ОСББ з облбюджету спрямують 600 тис. грн

Кошти на реалізацію Програми стимулювання ОСББ/ЖБК регіону до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2020 рр. виділили під час сесії обласної ради 23 лютого.

Відповідні зміни було внесено до обласного бюджету на 2017 рік.

Як розповів директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк, у 2016 році компенсацію з обласного бюджету за енергоефективними кредитами отримали 11 ОСББ та ЖБК області, загальна сума компенсації склала близько 196 тис. грн.

«За рахунок кредитів у багатоквартирних будинках ОСББ та ЖБК встановлені будинкові лічильники теплової енергії, облаштовані індивідуальні теплові пункти, замінені вікна в місцях загального користування на енергоефективні, проведено модернізацію систем освітлення місць загального користування», - уточнив Сергій Магдисюк.

Нагадаємо, в рамках Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2016 роки, починаючи з 2015 року, з державного бюджету відшкодовується частина суми кредитів (від 40% до 70% - у залежності від кількості субсидіянтів у будинку), залучених ОСББ/ЖБК на придбання енергоефективних обладнання та матеріалів.

З метою активізації процесу кредитування ОСББ та ЖБК рішенням обласної ради від 29 жовтня 2015 року було затверджено Програму стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2020 роки, згідно з якою з обласного бюджету додатково відшкодовується 20% суми кредитів, залучених ОСББ/ЖБК на придбання енергоефективних обладнання та матеріалів.

Реалізація програми фактично розпочалась після прийняття рішення обласної ради від 14 липня 2016 року щодо виділення з обласного бюджету коштів на реалізацію програми та укладання 29 липня договорів про взаємодію між Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації та уповноваженими банківськими установами - АТ «Ощадбанк» та ПАТ «Укргазбанк».