Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична зустрілася з сім'ями харківських Героїв Небесної Сотні

Юлія Світлична зустрілася з сім'ями харківських Героїв Небесної Сотні

Напередодні Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні керівник області обговорила з рідними Євгена Котляра, Владислава Зубенка та Юрія Паращука питання увічнення пам'яті героїв та план заходів, які пройдуть в області та країні в найближчий тиждень.

«Ми, безумовно, повинні шанувати пам'ять учасників Революції гідності, які віддали своє життя заради кращого майбутнього України. Саме бажання повернути нашу країну обличчям до цивілізованого світу стало тим імпульсом, який спонукав ваших чоловіків і синів вийти на Майдан. Їх вчинок дав можливість сьогодні заново відбудовувати Україну, - сказала голова ХОДА, звертаючись до сімей Героїв України. - Безумовно, хочеться, щоб реформи й зміни проходили швидше та яскравіше, але ми повинні розуміти, що в нинішніх умовах зовнішньої агресії й внутрішнього роздратування неможливо змінити все одночасно. Однак завдання, що поставлене Президентом України, - однозначне: ніякі складнощі не можуть бути виправданням, реформи повинні здійснюватися як на національному, так і на регіональному рівні».

Говорячи про заходи, які були вжиті в Харківській області для увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні, Юлія Світлична зазначила, що в 2016 році в місті Харків три вулиці були названі іменами Євгена Котляра, Владислава Зубенка та Юрія Паращука. Пам'ятні дошки відкриті у вишах, де навчалися Герої України.

«В університеті залізничного транспорту на честь Владислава Зубенка також буде відкрита лабораторія з інформаційних технологій», - повідомила глава ХОДА.

Вона нагадала про те, що зараз відповідно до меморандуму, який був підписаний керівництвом ХОДА та представниками харківського Євромайдану, в місті проходить відкритий конкурс на кращий ескіз пам'ятника Героям Небесної Сотні, який буде встановлено на однойменній площі в Харкові.

«Я зроблю все, щоб після того, як громадськістю буде прийнято рішення щодо ескізу, всі необхідні процедури пройшли максимально швидко, і пам'ятник зайняв своє місце на площі імені Героїв Небесної Сотні», - підкреслила Юлія Світлична.

Микола Котляр, у свою чергу, зазначив роль керівництва області у вирішенні питань, що стосуються увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.

«Сподіваюся, що питання встановлення пам'ятника ми доведемо до кінця», - сказав батько Євгена Котляра.

Вдова Юрія Паращука Ольга висловила думку про те, що конкурс на пам'ятник може бути продовжений.

«Ми хочемо, щоб він тривав далі, щоб це охопило більшу кількість людей, в тому числі і представників української діаспори», - зазначила Ольга Паращук.

З керівником області сім'ї Героїв України обговорили поточні проблеми й хід надання допомоги у вирішенні соціально-побутових питань. Зокрема, було відзначено, що родині Євгена Котляра керівництво області надало допомогу у ремонті квартири, а батько Владислава Зубенка отримав від держави квартиру в серпні 2016 року. Наразі вирішується житлове питання й родини Паращук.

Також у ході зустрічі Юлія Світлична повідомила, що в області створюється Рада патріотичного виховання і запропонувала рідним героїв увійти до її складу.

«Я впевнена, що до цієї ради повинні увійти також представники громадськості, зокрема - Євромайдану. Завданням ради буде розробка єдиної стратегії патріотичного виховання», - пояснила голова ХОДА.

Більше фото