Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер провів зустріч із заступником міністра закордонних справ Республіки Польща

Марк Беккер провів зустріч із заступником міністра закордонних справ Республіки Польща

Головною темою розмови стала подальша реалізація на території Харківської області проектів розвитку, що фінансуються Польщею.

Відкриваючи зустріч, перший заступник голови ХОДА передав слова вітання польській делегації від керівника області Юлії Світличної. Він також подякував керівництву Польщі за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та наголосив на позитивній динаміці в розвитку економічних відносин двох країн.

«За 2016 рік зовнішньоторговельний оборот між нашими країнами зріс більш ніж на 16%, - навів дані Марк Беккер. - Причому виріс як експорт, так і імпорт».

Обговорюючи співробітництво між Харківською областю та Республікою Польща, сторони відзначили активну взаємодію в культурній, освітній та науковій сферах, обмін досвідом у питаннях децентралізації та об'єднання громад, а також спільну реалізацію проектів, що спрямовані на допомогу переселенцям.

«Україна - це партнер номер один для Польщі, - підкреслила заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Йоанна Вронецька. - Бюджет нашої програми розвитку для України за минулий рік становить 26 млн євро. І ми раді, що ми маємо можливість перевести наші відносини на новий якісний рівень. На даний момент ми переважно займаємося розвитком підприємництва та посиленням людського капіталу. Величезне значення мають також контакти між органами місцевого самоврядування. Тому в рамках бюджету програми розвитку ми виділяємо гроші на реалізацію проектів, що пов'язані з розвитком і посиленням ролі місцевої влади. Також ми продовжуємо надавати допомогу внутрішньо переміщеним особам».

Марк Беккер зазначив, що в Харківській області тільки за минулий рік є кілька прикладів успішної реалізації грантових проектів від Республіки Польща.

«Зокрема, мова йде про проекти щодо поліпшення стану навчальних закладів та установ соціальної сфери», - уточнив перший заступник голови ХОДА.

Він повідомив, що серед напрямків, у яких регіон розраховує на допомогу польської сторони, - питання децентралізації та створення об'єднаних територіальних громад, а також вирішення питань медичного обслуговування внутрішньо переміщених осіб. Заступник міністра закордонних справ Республіки Польща повідомила, що реалізація проектів для переселенців продовжиться, більше того - їх спектр планують розширити, включивши до нього питання психологічної допомоги ВПО.

«Можливо, нам також варто зайнятися реалізацією проектів, спрямованих на створення робочих місць і самозайнятість населення», - сказала Йоанна Вронецька.

Більше фото