Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей відкриває виставку голландської оригінальної графіки

Художній музей відкриває виставку голландської оригінальної графіки

В експозиції буде представлено понад 30 робіт голландських митців XVII - XIX ст. з колекції музею.

Зібрання творів голландських майстрів XIX ст. Харківського художнього музею є тематично різноманітним і одним з найбільш значних в Україні.

«Ці твори відрізняються стриманістю та камерністю форм. Проста і сама техніка, ретельно продумана творцями. Віртуозно використані ними м'якість олівця, легкість і прозорість размивок сепії і туші для передавання загального характеру природи Голландії, її неяскравого освітлення і вологого повітря» - розповідають організатори виставки.

Найбільш ранні роботи з музейної збірки належать видатним художникам, які визначили основний шлях розвитку реалістичного пейзажу XVII ст. – Яну ван Гойєну і Пітеру Молейну. Лейтмотивом краєвидів авторів, чия діяльність відноситься до середини і другої половини XVII століття – Альберта Кейпа, Алларта ван Евердінгена, Яна Лівенса та ін. - є поезія повсякденності. Андреас Схелфхаут, Антон Браакман та інші надають перевагу спокійним і ліричним зображенням.

«Досить велика й тематично різноманітна група робіт гаагських художників, чия діяльність відноситься до другої половини XIX ст. У роботах пейзажистів Віллема Рулофса та Антона Мауве виявляється безпосереднє вивчення природи, що споріднює їх з видатними майстрами західноєвропейського пейзажу – барбізонцями, - говорять у музеї. - Спокійний та розмірений ритм життя голландського міста відчувається у творах Петруса Герардуса Вертіна та Яна Вейссенбруха».

Серед жанристів – один з найпопулярніших майстрів Херман Фредерік Карель тен Кате. Вишуканістю і красою колірного рішення вирізняється акварель Давида Йозефа Блеса. Одна з найцінніших робіт колекції – акварель «Смерть рибалки» Йозефа Ісраелса,  визначного майстра XIX ст. Його творчість мала значний вплив на багатьох північних художників.

«Митці Голландії в своїх творах досягли вершин реалізму, який приваблює і захоплює художників, колекціонерів та глядачів ось уже протягом кількох століть. Експозиція дозволяє зануритися в атмосферу минулих епох і  відчути себе її частиною», - додають організатори.

Відкриття виставки «Три сторіччя голландської оригінальної графіки» відбудеться 8 лютого о 16:00.