Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У харківських астрономів з’явився власний університетський корпус

У харківських астрономів з’явився власний університетський корпус

Нову будівлю, де знаходитиметься НДІ астрономії Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, відкрили 27 січня.

«Науковці Харківщини чекали на цю подію 10 років, - відзначила голова ХОДА Юлія Світлична під час урочистої церемонії відкриття корпусу. - Солідарні зусилля науковців, влади, громади та бізнесу дали змогу нам відкрити двері сучасної будівлі, яка стане справжнім домом для харківської астрономії!».

Юлія Світлична акцентувала увагу на тому, що розвиток освіти та науки в регіоні є одним із ключових пріоритетів роботи обласної влади.

«Розвиток освіти і науки - це шлях у майбутнє. Мені приємно усвідомлювати те, що Харківська область є флагманом у цій сфері та завойовує лідерські позиції, маючи прекрасну усталену базу. Ми приділяємо увагу як молодим вченим, так і тим, хто вже відбувся у великій науці. Звертаємо увагу на молодь, яка ще зі шкільних років готує свої наукові роботи. Даємо їй можливість проходити нові етапи розвитку та глибше пізнавати науку на базі вищих навчальних закладів», - відзначила керівник області.

Завідувач кафедри астрономії НДІ астрономії ХНУ ім. В.Н. Каразіна Юрій Шкуратов повідомив, що у новому корпусі знаходитиметься НДІ, кафедра астрономії, проходитиме підготовка спеціалістів, також тут науковці разом зі студентами працюватимуть над дослідженнями.

«У нас близько 40 студентів та 30 наукових співробітників. У декількох невеликих кімнатах кафедри ледве вміщувалися наші співробітники, студентам нікуди було дітися. Лекції читали в аудиторіях: викладач надавав інформацію – й усе, контакту зі студентами практично не було. А тепер ситуація буде зовсім іншою. Студенти зможуть з самого першого курсу включатися в наукову роботу, в наукові дослідження, спілкуватися з ученими. Це дуже корисно», - зазначив Юрій Шкуратов.

Харківська школа астрономії є найпотужнішою в Україні та однією з найпотужніших у світі, наголошують науковці.

«Україна - відома у світі астрономічна держава. Як це не дивно, але наша країна має, можливо, найбільшу кількість висококваліфікованих астрономів, відомих у світі своїми  досягненнями, - наголосив директор Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України Ярослав Яцків, вітаючи колег зі святом. - Астрономічна школа Харківщини є знаною у світі в напрямку дослідження тіл Сонячної системи - планет, астероїдів, комет - різними методами. Ця школа заснована відомим астрономом Миколою Барабашовим. І зараз харківські фахівці продовжують займати передові позиції».

Під час урочистого заходу Юлія Світлична повідомила, що у найближчій перспективі буде розглядатися питання стосовно реконструкції Чугуївської спостережної станції НДІ астрономії ХНУ ім. В.Н. Каразіна.

Більше фото