Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей запрошує на виставку львівського писанкаря

Художній музей запрошує на виставку львівського писанкаря

Презентація експозиції «Мистецькі обрії Олександра Опарія» відбудеться 1 лютого о 16:00 у виставковій залі музею (вул. Жон Мироносиць, 9).

«Художник Олександр Опарій відомий у мистецьких колах як колекціонер народного українського одягу, - розповідають організатори. - У його зібранні - вишиті сорочки, запаски, хустки, плахти, фартухи, очіпки, пояси, інші деталі одягу різних етнографічних територій  України – Полтавщини, Черкащини, Борщівщини, Покуття, Гуцульщини. Збірка вражає оригінальними та самобутніми екземплярами весільних, буденних вишиванок, сорочок-оберегів. Виставка демонструє жіночі святкові сорочки з Середньої Наддніпрянщини, що посідають чільне місце в колекції автора. Вони доповнюються полтавськими рушниками, датованими XIX-XX ст. з вишивкою традиційним та плутаним хрестиком, подвійним прутиком, зубчиками, мережкою, ланцюжком тощо. Рушники ХІХ ст. прикрашає характерний український мотив «Дерева життя», що є філософським розумінням категорії вічності – минулого, сучасного, майбутнього».  

У музеї зазначають, що Олександр Опарій визнаний одним з найкращих писанкарів в Україні. До експозиції виставки увійшли писанки з порцеляни. Художник звертається й до гуцульської традиції з її ілюстративністю – кониками, птахами, церквами, хрестами, пише за полтавськими мотивами, збагачує узори цікавими авторськими композиційними рішеннями. Митець декорує культовим петриківським орнаментом порцеляновий посуд, широко представлений на виставці, – блюда, вази, чайні та кавові сервізи.  

Довідка. Олександр Опарій народився 20 червня 1973 р. в селі Перехрестівка Роменського району на Сумщині. У 2001р. закінчив Миргородський державний керамічний технікум ім. М.В.Гоголя. У 2001-2002 рр. працював у художній лабораторії Городницького фарфорового заводу. У 2002-2008 рр. навчався у Львівській національній академії мистецтв, де і залишився після закінчення працювати викладачем на кафедрі текстилю. Колекціонер українського народного одягу. Захоплюється петриківським розписом на порцеляні. Відомий український писанкар. Багато працює в галузі художнього текстилю: вільний розпис і друк на тканині, гладкий гобелен, ремізне ткацтво, гарячий батік. Учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок. Твори майстра зберігаються в багатьох провідних  музеях України.