Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області розпочалася операція «новорічна ялинка»

В області розпочалася операція «новорічна ялинка»

Як розповіли в Державній екологічній інспекції у Харківській області, вже розроблено комплексний план заходів з охорони хвойних насаджень та створено рейдову робочу групу.

За словами старшого державного інспектора Держекоінспекції Ігоря Котенка, рейдова група держінспекторів працює спільно з обласним управлінням лісового та мисливського господарства, правоохоронними органами та громадськими інспекторами з охорони довкілля. Перевірки будуть проводити як в місцях зростання ялинок, так і в точках реалізації.

«Усі лісогосподарські підприємства області (їх 11, включно з двома науковими господарствами) отримають план реалізації заходів, також через Харківську міську раду будуть повідомлені керівники районів міста та директора ринків. Ми повинні не допускати порушень під час реалізації та заготівлі ялинок», - підкреслили в Держекоінспекції.

У продаж ялинки надійдуть після проведення необхідних процедур щодо утвердження ліміту заготівлі святкових дерев. За інформацією Держекоінспекції, ймовірно, вони з’являться в точках продажу вже з наступного тижня.

«З метою боротьби з браконьєрством всі хвойні дерева, які реалізуються на торгових майданчиках, повинні бути оснащені спеціальними бирками та мати клеймо. Всі номери бирок занесені до єдиної бази Державного агентства лісових ресурсів. В номері бирки закодовано інформацію про вид, сорт дерева та з якого лісництва його було відпущено», - нагадали екологи.

Довідка. Відповідно до статті 65 КУпАП, сума штрафу за незаконне зпилення дерев становить від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів (від 80 до 170 грн) для громадян та від 7 до 12 (від 119 до 204 грн) - для посадових осіб. Крім того, за заподіяну шкоду державі внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень з порушників (громадян та посадових осіб) буде стягнуто збитки у порядку, встановленому законодавством України.