Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Затверджено перелік енергоефективних заходів, які впроваджуватимуть у регіоні в найближчі 5 років

Затверджено перелік енергоефективних заходів, які впроваджуватимуть у регіоні в найближчі 5 років

Облрада ухвалила розроблену ХОДА Регіональну програму підвищення енергоефективності, енергозбереження та зменшення споживання енергоресурсів у Харківській області на 2016 - 2022 роки.

Документ передбачає щорічне зменшення споживання газу на 1 - 5%.

«Заходи програми спрямовані на підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів як об’єктами соціальної сфери, так і підприємствами області, - розповів начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький. - Наша мета - скорочення видатків на енергоспоживання. Зекономлені кошти будуть спрямовуватися на подальшу модернізацію установ та підприємств регіону».

Основна маса заходів, що передбачені регіональною програмою, стосується об’єктів соціальної сфери. Тут планується продовжити роботу з модернізації систем централізованого теплопостачання. Зокрема, йдеться про облаштування систем індивідуальними тепловими пунктами, які регулюють енергоспоживання залежно від погодних умов.

«Там, де це можливо, здійснюватиметься перехід на індивідуальне теплопостачання та використання альтернативних видів палива - пелетів, тріски тощо, - розповів Олексій Белоцький. - Продовжуватиметься робота з утеплення будівель, ремонту покрівель, заміни вікон та дверей на енергозберігаючі».

Ще один важливий аспект впровадження енергоефективності - перехід на  світлодіодне освітлення. Використання світлодіодних ламп у закладах соцсфери дозволить не тільки скоротити споживання електроенергії, але й значно покращить норми освітлення.

Скорочувати споживання енергоресурсів за рахунок модернізації обладнання планують також підприємства регіону. Згідно із заявками підприємств, протягом найближчих п’яти років вони планують витратити на відповідні заходи близько 25 млн грн.

Загалом, згідно з програмою, на впровадження енергоефективних заходів у 2016 ‑ 2022 роках планується спрямувати:

-  близько 118 млн грн - на об’єкти ЖКГ;

- 77 млн грн - на заклади охорони здоров’я;

- близько 150 млн грн - на заклади освіти.