Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мобільні бригади психосоціальної допомоги продовжать роботу в регіоні в 2017 році

Мобільні бригади психосоціальної допомоги продовжать роботу в регіоні в 2017 році

Про це повідомили 29 листопада під час засідання круглого столу «Стоп -- насильству».

Зустріч відбулася в рамках щорічної міжнародної акції «16 днів проти насильства», яка традиційно проводиться в період з 25 листопада по 10 грудня. До обговорення питань протидії гендерно-обумовленому та домашньому насильству долучилися фахівці соцслужб та громадських організацій.

«В Харківській області - близько 6 тис. осіб, які зазнали домашнього насильства, з них понад 90% - жінки», - навела дані перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко.

За інформацією старшого інспектора відділу ювенальної превенції ГУ Національній поліції в Харківській області майора поліції Костянтина Шеремета, у поточному році в регіоні було зареєстровано 4 770 фактів побутового насильства, за якими були складені протоколи про адміністративну відповідальність, а також порушені кримінальні провадження.

«Протягом 10 місяців територіальними підрозділами поліції було зареєстровано 89 фактів учинення побутового насильства відносно дітей, з них за 22-ма розпочаті кримінальні впровадження», - навів дані офіцер поліції.

У зв’язку зі значною кількістю випадків побутового насильства зростає роль соціальних служб. Так, основні функції з надання соціальних послуг державою покладені на мережу центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, яких в області налічується 44.

«За 9 місяців поточного року в центрах соціальних служб отримала допомога 831 сім'я. Такі сім'ї беруться під соціальний супровід, їм надають соціально-психологічні послуги та іншу допомогу», - відзначила директор Обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олена Хватинець.

На думку соцпрацівників, вагому роль у покращенні роботи з постраждалими від домашнього насильства відіграють мобільні бригади психосоціальної допомоги. Дві таких бригади зараз працюють у місті Харків, ще дві - в Ізюмському та Лозівському районах.

«На 28 листопада вони здійснили 2 217 виїздів, через їхню ефективність діяльність проекту було продовжено до 30 червня 2017 року, а, можливо, вона триватиме й надалі», - повідомив регіональний представник програм Фонду народонаселення ООН Сергій Велигоцький.

Він також наголосив, що в області із загальної кількості постраждалих від насильства, яким допомагали бригади, 80 % складають жінки, з яких 42% - внутрішньо переміщені особи.

Розглядаючи шляхи подальшого посилення роботи в напрямку протидії гендерно-обумовленому та домашньому насильству, учасники круглого столу підкреслили важливість імплементації міжнародних правозахисних ініціатив. Так, начальник відділу у справах сім’ї Департаменту соціального захисту населення ХОДА Людмила Гончарова надала інформацію щодо роботи з реалізації в Україні положень Стамбульської конвенції Ради Європи щодо запобігання насильству стосовно жінок, домашньому насильству та боротьби з цими явищами.

«7 листопада 2011 р. Україна підписала Стамбульську конвенцію. У рамках підготовки до ратифікації конвенції та імплементації положень на національному рівні підготовлено низку проектів законів та підзаконних актів. Цілі Стамбульської конвенції можна об’єднати за трьома напрямками - захист жінок від усіх форм насильства, притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють насильство, та сприяння ліквідації всіх форм дискримінації стосовно жінок. Це перша міжнародна угода, де зазначається поняття гендеру. Цим визнається, що чоловіки і жінки розрізняються не лише за ознакою статі, але і за соціально створеною категорією гендеру, яка наділяє їх певними ролями», - зауважила Людмила Гончарова.

Довідка. В 1990-х роках Рада Європи посилила увагу до проблеми гендерно-обумовленого насильства, і в 2005 році було прийнято план дій, який і став поштовхом для запуску Європейської кампанії щодо протидії домашньому насильству. Дослідження РЄ довело, що національне законодавство у багатьох країнах має низку прогалин і не виконується, а кількість служб, що займаються темою, не відповідає проблемам людей, які постраждали. Результатом кропіткої праці міжнародної спільноти стало затвердження тексту конвенції, яку відкрили для підписання в Стамбулі у 2011 році. За останніми даними, конвенцію підписала вже 41 держава і 21 повністю її ратифікувала.