Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична та Геннадій Зубко взяли участь у форумі місцевого самоврядування

Юлія Світлична та Геннадій Зубко взяли участь у форумі місцевого самоврядування

Темою заходу стали секторальні реформи в призмі децентралізації: місцеві фінанси, сталий розвиток, земля та майно, житлово-комунальне господарство.

До участі в заході були запрошені представники галузевих міністерств, профільних парламентських комітетів, органів місцевого самоврядування, проектів міжнародної технічної допомоги та експерти.

Відкриваючи форум, голова ХОДА побажала його учасникам продуктивної роботи та конкретних напрацювань, які вже завтра можна буде реалізувати на місцях для розвитку територіальних громад.

«Сьогодні ми маємо можливість визначати конкретні шляхи, щоб максимально ефективно використовувати нові можливості для місцевого розвитку, які відкриває процес децентралізації в Україні. Завдяки політичній волі Президента України, системній роботі Кабінету Міністрів України, реформа децентралізації набула незворотного характеру, і ми можемо чітко констатувати: навіть за тих проблем, які на сьогоднішній день існують, це - стрижень перетворень України», - наголосила Юлія Світлична.

Вона також відзначила, що вперше після 15-річної перерви Харківщина працює з перевиконанням усіх місцевих бюджетів. З початку реформи бюджет розвитку області збільшився вчетверо і перевищив 4,5 млрд грн. На 800 млн зросли видатки на транспорт і дороги, на 1 млрд – на розвиток житлово-комунальної сфери.

«За останній рік область відновила будівництво та реконструкцію більш ніж 100 об’єктів регіонального і національного значення, і в планах на наступний рік – не менш відповідальні завдання: це будівництво нової зали філармонії, станції метро у Харкові, це створення нової соціальної, дорожньої, інженерної інфраструктури у десятках громад по всій території Харківської області. І це - тільки початок», - наголосила Юлія Світлична.

Керівник області також акцентувала увагу, що на шляху перетворень, які на сьогодні тривають в Україні, дуже важливим є ефективний діалог між центральною владою і регіонами, який дозволить оперативно удосконалювати правове поле, усувати практичні перешкоди та поширювати кращі практики.

«Держава та органи місцевого самоврядування чи не вперше за роки незалежності України знаходяться в одному візку і ведуть Україну в один бік, у бік європейських принципів публічного правління, а, відтак, і європейської якості життя. І всі проблеми, які виникають на цьому шляху, ми готові вирішувати разом», - додала голова ХОДА.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко подякував представникам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та голові ХОДА Юлії Світличній за організацію та проведення форуму, а також можливість показати, що зміни в країні відбуваються саме на тих територіях, які прийняли велику кількість переселенців.

«У Харківської області є 12 прикордонних районів як з Росією, так і з зоною тимчасово окупованої території. І саме тут відчувається, яким чином, впроваджуючи проекти, змінюючи інфраструктуру, змінюється і Україна. Мені дуже приємно, що буквально три дні тому було підписано 14 угод по Європейському інвестиційному банку, які будуть впливати на реконструкцію і модернізацію медичних закладів саме Харківської області. Загальна сума - 189 млн грн, яка додатково підсилить можливість впровадження змін саме у Харківській області», - зазначив Геннадій Зубко.

Він також наголосив, що форум присвячений реформам в секторах: це і охорона здоров’я, і освіта, і інфраструктура, і надання послуг та соціального захисту.

«Для нас сьогодні головне - почути голів об’єднаних територіальних громад, які безпосередньо впроваджують реформу, - зазначив Геннадій Зубко. - В цьому році у нас буде 369 громад, які покажуть, яким чином зміниться не тільки система управління, але і якість наданих послуг. І саме 2017 рік повинен стати переходом від кількості в якість. Нам потрібно відповісти на питання, які стосуються шкільного простору, надання адміністративних послуг і поєднання їх з соціальними, і найголовніше питання: планування інфраструктури. Ми б хотіли, щоб збільшення доходів місцевих бюджетів, позначилося на якості тих проектів, які реалізуються на місцях. Нам дуже важливо, щоб саме місцеві бюджети були підсилені».

У рамках заходу також відбулася спільна зустріч голів об’єднаних територіальних громад та голів громад, що прийняли рішення про об’єднання. 

Більше фото