Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична провела зустріч з послом Республіки Узбекистан в Україні

Юлія Світлична провела зустріч з послом Республіки Узбекистан в Україні

Керівник ХОДА та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Узбекистан в Україні Алішер Абдуалієв обговорили суспільно-політичну ситуацію в Харківській області та перспективні напрямки співробітництва з Республікою Узбекистан.

Відкриваючи зустріч, Юлія Світлична окреслила основні пріоритети роботи ХОДА, відзначивши роботу в питаннях безпеки, розвитку соціально-економічної сфери, диверсифікації ринків, залучення інвестицій тощо. Вона також запевнила представників іноземної делегації в тому, що Харківська область зацікавлена в подальшому розвитку взаємин з Узбекистаном.

«Ми створюємо нову міжнародну інфраструктуру, даємо можливість бізнесу знаходити нових партнерів і нові ринки збуту. Ми будемо всіляко сприяти інвесторам», - підкреслила голова облдержадміністрації.

Серед перспективних напрямків співпраці з Узбекистаном Юлія Світлична відзначила розвиток контактів у промисловій сфері.

«Що стосується співпраці в цілому з Україною, ми зараз зацікавлені в тому, щоб залучити представників наукових кіл та підприємств для реалізації великих проектів у сфері енергетики, хімії, переробки плодово-овочевої продукції тощо. Ми плануємо реалізувати ці проекти вартістю 60 млрд дол. до 2030 року. Ці напрямки для нас дуже цікаві, й харківські підприємства можуть взяти участь у них», - зазначив Алішер Абдуалієв.

Одним з напрямків для співпраці він визначив експорт продукції з Харківського регіону до Узбекистану. Пан посол також висловив упевненість в тому, що необхідно порушити питання щодо відновлення залізничного сполучення Ташкент - Харків.

Юлія Світлична підкреслила перспективність розвитку бізнес-відносин між двома сторонами. Вона повідомила, що керівництво області готове взяти участь у створенні бізнес-майданчика для зустрічей та обміну досвідом представників зацікавлених підприємств Харківської області та Узбекистану. Також голова ХОДА запропонувала відновити дію меморандуму, який був підписаний між Харківською та Ташкентською областями в 2001 році.

«За ці роки багато чого змінилося. Тому я думаю, що це буде корисно для активізації нашої взаємодії», - сказала керівник області.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Узбекистан в Україні, у свою чергу, висловив зацікавленість у розвитку відносин і в сфері освіти. У харківських вишах сьогодні навчаються понад 500 студентів з Узбекистану, і є всі передумови для того, щоб їх кількість збільшилася.

Юлія Світлична також запропонувала Алішеру Абдуалієву розглянути можливі варіанти розширення співпраці в культурній сфері, зокрема - проведення в Харківській області заходів, що популяризують культуру Узбекистану.

На завершення зустрічі голова ХОДА запросила посла Узбекистану очолити делегацію своєї країни на IX Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!».

Більше фото