Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Школярі 10 районів та міст області побачили «Виставку цікавої університетської науки»

Школярі 10 районів та міст області побачили «Виставку цікавої університетської науки»

Спільний проект Харківської облдержадміністрації, ХНУ ім. В. Н. Каразіна та Харківського університетського консорціуму стартував 1 жовтня.

Проект «Виставка цікавої університетської науки» голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична презентувала під час урочистих заходів з нагоди Дня працівників освіти і науки, що відбулися наприкінці вересня.

За місяць виставку встигли побачити школярі Золочівського, Чугуївського, Первомайського, Краснокутського, Валківського, Красноградського, Борівського, Богодухівського та Близнюківського районів.

Як розповіли у Департаменті науки і освіти ХОДА, в кожному районі наукова виставка працює протягом одного дня на базі однієї зі шкіл або районного Будинку культури. Туди організують підвіз учнів з усіх навчальних закладів району.

В роботі виставки беруть участь студенти різних факультетів ХНУ ім. В.Н. Каразіна та представники єдиного в Україні центру інтерактивної науки - «ЛандауЦентру». Вони влаштовують для школярів невеликі лекції з демонстрацією наукових дослідів та експериментів.

«Наукове шоу допомагає дітям краще засвоїти шкільний матеріал, продемонструвати закони і різноманітні явища, які раніше сприймалися дітьми суто теоретично й абстрактно», - говорить директор «ЛандауЦентру» Вікторія Круглова.

Наприклад, в роботі виставки в Первомайському районі брали учать студенти фізико-технічного, біологічного та радіофізичного факультетів ХНУ ім. В. Н. Каразіна . Під час спілкування з ними школярі побачили різні фізичні експерименти, познайомилися та навіть могли потримати в руках екзотичних тварин - мадагаскарських та кубинських тарганів, велетенських равликів тощо.

«Ми бачимо, що наукові досліди дійсно цікаві дітям. У них є змога самостійно провести експерименти та зрозуміти, як працюють різні явища на кшталт електромагнітного поля», - зазначає Вікторія Круглова.

Крім того, під час виставки науковці спілкуються з учителям сільських шкіл та надають їм методичні консультації, допомагають навчитися подавати навчальний матеріал цікаво та викликати в дітей інтерес до науки.

Найближчими днями «Виставка цікавої університетської науки» працюватиме у Сахновщинському та Зачепилівському районах. Наступні у черзі - Балаклійський, Кегичівський та Куп’янський райони. Проект триватиме до кінця листопада.

Продовжити його планують навесні наступного року, долучивши нових партнерів та удосконаливши парк наукових експонатів.

Наприкінці поточного навчального року організатори планують  провести фестиваль наукових ідей, учасниками якого будуть діти, які відвідують пересувні виставки у районах.