Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми маємо фінансувати лікування пацієнтів, а не утримання лікарняних ліжок. Михайло Черняк

Ми маємо фінансувати лікування пацієнтів, а не утримання лікарняних ліжок. Михайло Черняк

28 жовтня заступник голови ХОДА взяв участь у засіданні колегії обласного Управління охорони здоров’я.

Учасники колегії обговорили процес реформування сфери охорони здоров’я, який триває в Харківській області.

«Реформа системи охорони здоров’я є однією з базових реформ, започаткованих Президентом України.  Її реалізація багато в чому залежить від керівників медичних закладів, які мають з розумінням поставитися до цього процесу, враховуючи фінансові умови, за яких нам доведеться працювати. Адже з 2017 року навантаження по утриманню медичних закладів лягає на місцеві бюджети», - зауважив Михайло Черняк.

Одним з етапів медичної реформи, що реалізується в державі, є оптимізація ліжкового фонду медичних закладів охорони здоров’я.

«Метою оптимізації є не скорочення кількості ліжок, а ефективне використання ресурсів , яке дозволить поліпшити умови лікування в наших медичних закладах. Рішення щодо оптимізації приймаються зважено і ґрунтуються на висновках науковців та фахівців медичної галузі», - підкреслив Михайло Черняк.

Крім того, заступник голови ХОДА  зазначив, що паралельно з медичною відбувається реформа місцевого самоврядування, яка, в свою чергу, також дає додаткові можливості для розвитку галузі охорони здоров’я.

«Зокрема, передбачається збільшення фінансування Фонду регіонального розвитку, який спрямовує значні кошти на ремонти та відновлення медичних закладів. Перевага, ймовірно, надаватиметься закладам об’єднаних громад, - розповів Михайло Черняк. - Керівникам медустанов потрібно бути наполегливими та активними, готувати проекти та співпрацювати з місцевою владою з цих питань. Це дасть можливість значно покращити стан закладів».

За інформацією в. о. начальника  Управління здоров’я ХОДА Галини Сіроштан, в Харківській області функціонують 93 медичні заклади різного підпорядкування, ліжковий фонд яких становить 20,4 тис. місць. У минулому році близько 10% ліжок у закладах не використовувалися взагалі, що, на думку фахівців, обумовлено дублюванням окремих профілів відділень різних лікарень. Найменші показники задіяності ліжкового фонду має обласна клінічна інфекційна лікарні, де протягом року не працювало 102 ліжка з 240 розгорнутих.

Проаналізувавши показники роботи ліжкового фонду обласних медичних закладів, спеціалісти прийшли до висновку, що в цілому його можна скоротити на 985 одиниць, не погіршивши умови надання послуг. Не торкнеться скорочення педіатричних закладів охорони здоров’я.

«В районах області, за висновками фахівців, можливо надавати медичну допомогу із збереженням її обсягів та доступності на 3802 ліжках. Оптимізовано може бути 1411 ліжок, або 27% від розгорнутих на даний час», - уточнила Галина Сіроштан.

В процесі оптимізації, за попередніми підрахунками, можуть вивільнитися близько 600 працівників галузі. Втім, на сьогодні в області існує реальний дефіцит медичних кадрів у кількості  5540 осіб. Отже всі вільні фахівці обов’язково будуть працевлаштовані.