Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вперше за 25 років існування Україна буде своєчасно, прозоро виплачувати і відшкодовувати ПДВ. Президент

Вперше за 25 років існування Україна буде своєчасно, прозоро виплачувати і відшкодовувати ПДВ. Президент

Це Петро Порошенко заявив на 5-му засіданні Національної ради реформ, присвяченому обговоренню податкової політики держави на наступний рік.

Нарешті в Україні зроблено крок до публічної реєстрації заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, сказав Глава держави.

«Дуже важливо, що буде створено єдиний реєстр ПДВ. Я вірю, що нарешті зможемо зробити і це буде величезне досягнення, вперше за 25 років існування Україна буде своєчасно, прозоро виплачувати і відшкодовувати ПДВ», - повідомив Президент. Він зазначив, що йдеться про проекти законів, які готуються до подання на розгляд Верховної Ради.

«У законопроекті ми бачимо дуже рішучі кроки, щоб навести остаточний порядок у системі відшкодування ПДВ. Не буде ніяких подвійних реєстрів, не буде ніяких спроб або кроків в ручному режимі, щоб використовуючи політичну, фінансову або іншу мотивацію, пересувати у цьому реєстрі компанії вгору чи вниз», - наголосив Президент.

За словами Глави держави, пропонується, щоб реєстр і бази даних велися Державною фіскальною службою, оскільки вона має всю інформацію і звітність, але повне адміністрування і контроль за прозорістю та порядком повернення податку на додану вартість забезпечуватиметься Міністерством фінансів України.

«Це просто фінансова операція держави і ніякого управліннями ресурсами», - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що на спроби зловживання з ПДВ буде відповідна реакція Генеральної прокуратури, Служби безпеки, НАБУ, Спеціалізованої прокуратури.

«Якщо хтось спробує залізти туди – сліди точно залишаться. І в нас уже в цих умовах Генпрокуратура, Служба безпеки, НАБУ, Спеціалізована прокуратура будуть тими гарантами, що ніхто більше не захоче бавитися з ПДВ», - сказав він.

На переконання Президента, запровадження відкритої системи відшкодування ПДВ є не лише інструментом покращення якості адміністрування податків, спрощення життя для платників податків, а й потужним інструментом зменшення корупції.

«Буде значно менше спокуси створювати позапланові перевірки, зустрічні перевірки або ще щось, що не просто ускладнює життя сумлінного платника податків. Це значно покращує інвестиційний клімат в нашій державі», - додав Петро Порошенко.

Глава держави також висловив сподівання, що буде знайдений шлях вирішення проблеми заборгованості з повернення ПДВ. Він відзначив позитивну динаміку скорочення цієї заборгованості «навіть за дуже обмежених можливостей бюджету» з 25 млрд грн до 16 млрд грн.

Президент припустив, що заборгованість з ПДВ, яка виникла до цього, має бути покрита за рахунок коштів, отриманих від спецконфіскації. У разі, якщо не буде підтримано відповідний законопроект, ці виплати можуть бути підтримані відповідними цінними паперами держави.