Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В регіоні відкриється притулок для жінок, що постраждали від гендерно обумовленого насильства

В регіоні відкриється притулок для жінок, що постраждали від гендерно обумовленого насильства

Нюанси організації роботи притулку та інші аспекти вирішення в нашій області порушеного питання обговорили під час зустрічі заступника голови ХОДА Михайла Черняка з делегацією Представництва ФН ООН в Україні.

За інформацією представника Фонду Народонаселення ООН в Україні Каспара Піка, процес підготовки до відкриття в місті Харків першого притулку для жінок – жертв гендерно обумовленого насильства наразі виходить на завершальну стадію. Запуск у роботу закладу, в якому зможуть знайти прихисток до 10 жінок, заплановано на листопад 2016 року.

«Надалі протягом року ми профінансуємо цей притулок, і за цей час його роботи зможемо отримати інформацію – хто звертається за допомогою, та які є потреби, - пояснив Каспар Пік. – Притулок – це кінець ланцюжка, котрий починається з профілактики, а продовжується реагуванням та наданням допомоги. Жінка повинна знати, що є безпечне місце, куди вона зможе втекти. Якщо вона не знає, куди піти, то може і не звернутися за допомогою».

Представники делегації ФН ООН в Україні також звернулися до Михайла Черняка з проханням розглянути можливість подальшої участі обласного бюджету у фінансуванні роботи притулку.

«Приміщення, де буде знаходитися притулок, - у комунальній власності міста, його можливо розширити та збільшити вдвічі кількість місць», - уточнив заступник представника Фонду Народонаселення ООН в Україні Павло Замостьян.

Михайло Черняк відзначив, що питання фінансування притулку необхідно розглядати, враховуючи особливості бюджетного законодавства.

«Зараз нам необхідно зробити перший крок – відкрити притулок. Коли він почне працювати, ми зможемо визначити його «цільову аудиторію». Ми готові вивчити питання та адмініструвати процес його вирішення», - відзначив заступник керівника області.

Він також наголосив, що проблемі гендерно обумовленого насильства в регіоні приділяється підвищена увага.

«Ми відносимося до цих питань з повною відповідальністю та працюємо на місцевому рівні, виділяючи необхідні кошти з місцевих бюджетів», - сказав Михайло Черняк.

Так, за інформацією директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, реалізація заходів з попередження насильства в сім’ї в області здійснюється відповідно до Програми соціального захисту населення.

«На ці цілі тільки цього року використано 145 тисяч гривень, - навів дані Юрій Шпарага. - Серед заходів, які здійснюються, - інформування населення з приводу гендерної рівності, проведення навчальних семінарів та тренінгів».

Директор департаменту також запропонував розглянути можливість створення притулку для жінок, що постраждали від насильства, на базі одного з обласних закладів соціального захисту населення.