Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Борги підприємств області із заробітної плати зменшилися на 15 млн грн

Борги підприємств області із заробітної плати зменшилися на 15 млн грн

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

20 вересня відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. В ході засідання Юрій Шпарага розповів, що за даними моніторингу за серпень борги по заробітній платі в області зменшились – на 14,8 млн грн (на 7,1 %), повністю ліквідовані борги на 7 підприємствах Харківщини.

Про причини існування боргів та плани їх погашення під час засідання звітували керівники ПАТ «Харківський електротехнічний завод «Трансзв'язок», ДПДГ «Борки», ДП «Державний науковий центр лікарських засобів і медичної продукції», ТОВ «Українська ливарна компанія» та АТ «Харківський підшипниковий завод».

Керівників підприємств-боржників попередили про адміністративну та кримінальну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.

Також в ході засідання члени комісії розглянули питання щодо легалізації робочих місць і доходів. За інформацією Головного управління Державної служби з питань праці, перевірки виявили на Харківщині 17 суб’єктів господарювання, які використовували найману працю без належного оформлення трудових відносин: 20 працівників працювали без укладання трудового договору, 23 – допущені до роботи без повідомлення ДФС.

За результатами проведених перевірок керівникам підприємств внесено 15 приписів щодо усунення виявлених порушень, складено та передано до суду два протоколи, матеріали восьми перевірок направлені до правоохоронних органів (по трьох з них відкриті кримінальні провадження), накладено штрафні санкції на два підприємства на суму 261 тис. грн.