Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Європейські партнери спрямують понад 100 млн євро на підтримку децентралізації в Україні

Європейські партнери спрямують понад 100 млн євро на підтримку децентралізації в Україні

У Вінниці відбувся офіційний запуск українсько-європейського проекту «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

15 вересня у презентації проекту взяв учать заступник голови ХОДА Михайло Черняк, а також голова обласної ради Сергій Чернов та координатор регіонального Офісу реформ і розвитку  Діана Баринова.

Захід відбувався за участю Комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнеса Гана, Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, та міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка.

Як зазначив під час церемонії запуску програми Йоганнес Ган, українці вже сьогодні виграють від реформи децентралізації, зокрема, від зростання бюджетів на місцевому рівні. Програма «U-LEAD з Європою» дозволить розвивати цей успіх шляхом створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

«U-LEAD» - це системний проект з практичним, а не декларативним виміром. Він стане своєрідним магістральним центром, який генеруватиме імпульси розвитку для всієї системи самоврядування», - підкреслив Йоганнес Ган.

Програму із загальним фінансуванням у 102 млн євро розраховано на чотири роки. ЇЇ основні напрямки – зміцнення кадрового потенціалу місцевого самоврядування та системна підтримка центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Зокрема, в рамках програми проводитимуться навчання місцевої влади на всіх рівнях, тематичні консультації для посадових осіб виконавчих органів влади, навчання з управління проектним циклом. У центрах надання адмінпослуг планується провести комплексні відновлювальні роботи, а також обладнати технікою понад 600 закладів.

У рамках презентації програми «U-LEAD з Європою» також відбулося підписання меморандуму про розвиток центру розвитку місцевого самоврядування між представниками Німецького товариства міжнародної співпраці, Мінрегіону та керівниками трьох Асоціацій міст України.