Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Затверджено Програму сприяння розвитку малого та середнього підприємництва на 2016-2020 роки

Затверджено Програму сприяння розвитку малого та середнього підприємництва на 2016-2020 роки

Відповідне рішення ухвалили депутати під час VII сесії Харківської обласної ради VII скликання.

Як розповів заступник директора Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов, до розробки цієї програми вперше були залучені профільні бізнес-асоціації Харківщини, а також фахівці ХНУ ім. В. Н. Каразіна.

«Це дозволило нам створити не «чиновницький» документ, а «бізнесовий». При розробці програми обласна адміністрація робила акцент на конкретних діях, що спрямовані на створення сприятливих умов для малого та середнього бізнесу. До програми були включені ті заходи, які запропонували самі підприємці, - підкреслив Олександр Лукашов. - Наявність конкретних заходів – це плюс при залученні до реалізації програми  міжнародної технічної допомоги, грантів».

Серед пріоритетних програм міжнародного співробітництва, що визначені документом:

- EU COSME – європейська програма підтримки малого та середнього бізнесу;

- EU HORIZON 2020 MSE – програма фінансування досліджень та інновацій в ЄС;

- EU 4BUSINESS – продовження програми «Підтримка України з боку ЄС у відновленні економіки» (EU SURE);

- USAID – програма Агентства США з міжнародного розвитку.

Крім того, обласна Програма сприяння розвитку малого та середнього підприємництва передбачає комплекс заходів щодо організаційної, фінансово-кредитної підтримки бізнесу, методичного та інформаційного забезпечення, розвитку інноваційної діяльності, скорочення адміністративних бар’єрів тощо.

Наприклад, до фінансово-кредитної підтримки підприємців, згідно із програмою, планується залучати банківські та небанківські фінансові установи на умовах спрощення системи кредитування та мікрокредитування. На веб-сайті Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва буде створено розділ, який присвятять наявним програмам кредитування.

Однією з важливих складових розвитку підприємництва розробники документу вважають створення дієвої системи надання адмінпослуг. Для цього буде оновлено матеріально-технічну базу центрів надання адміністративних послуг. Згодом ці послуги планується надавати в електронному вигляді.

Передбачає програма й освітні заходи. Зокрема, реалізацію проекту «Школа малого бізнесу», проведення семінарів і майстер-класів для тих, що бажають розпочати власну справу, у т.ч. для учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, проведення комплексу заходів із професійної орієнтації безробітних, які мають підприємницькі ініціативи. Для підприємців-початківців у рамках програми  проводитимуть семінари, тренінги, майстер-класи, надаватимуть маркетингові та юридичні консультації на базі Консалтингового центру Державної служби зайнятості.

Окрему увагу розробники документу приділили розвиткові молодіжного підприємництва. Так, програма передбачає співпрацю харківських вишів із підприємствами та установами області, проведення конкурсу бізнес-планів та стартапів серед студентів вищих навчальних закладів, організацію майстер-класів із різних видів підприємницької діяльності тощо.

Фото VIІ сесії облради VII скликання