Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для локалізації АЧС в Дергачах встановлено 6 блок-постів з дезінфекційними бар'єрами

Для локалізації АЧС в Дергачах встановлено 6 блок-постів з дезінфекційними бар'єрами

Про заходи, які вживаються в області, щоб не допустити поширення африканської чуми свиней, розповів заступник голови ХОДА Марк Беккер.

За інформацією Головного управління Держпотребслужби в Харківській області, 29 серпня поблизу села Протопопівка Дергачівського району було виявлено два трупи домашніх свиней. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу, які в той же день направили до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ), було встановлено, що знайдені свині заражені вірусом АЧС.

«У зв'язку з цим вже 30 серпня мною була скликана обласна надзвичайна протиепізоотична комісія, на якій розглядалися два питання - локалізація осередку зараження і запобігання поширенню вірусу на території Дергачівського району. Така ж комісія була скликана і на районному рівні, - розповів Марк Беккер. - Протягом кількох годин ми визначили та затвердили план заходів, і перші кроки по його реалізації вже зроблені. На сьогоднішній день ситуація знаходиться під повним контролем».

За інформацією Марка Беккера, вже визначені межі епізоотичного осередку, зони захисту і нагляду. В районі встановлюються шість блок-постів, де будуть проходити дезінфекцію всі транспортні засоби, які перетинають цю територію. План ліквідації АЧС також передбачає обхід всіх домоволодінь в межах епізоотичного вогнища, виявлення свинячого поголів'я і його ліквідацію.

На території Харківської області африканська чума свиней зареєстрована вперше.

На думку Марка Беккера, заражених свиней, ймовірно, було завезено до Дергачівського району з сусідніх регіонів.

«Сьогодні в Україні склалася неблагополучна ситуація з вірусом АЧС: тільки за останній місяць зареєстровано 10 спалахів захворювання, в тому числі - в сусідніх областях - Запорізькій, Сумській, Полтавській. За останні три роки було виявлено дуже багато осередків захворювання. Нам в Харківській області вдавалося уникати цього за рахунок заходів профілактики - це і контроль за поголів'ям, і дотримання всіх інструкцій на підприємствах, і своєчасна вакцинація. Всі ці заходи будуть вживатися і надалі», - запевнив Марк Беккер.