Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нам вдалося закласти основу для подальшого розвитку економіки. Юлія Світлична

Нам вдалося закласти основу для подальшого розвитку економіки. Юлія Світлична

Під час засідання колегії ХОДА 30 серпня підбили підсумки соціально-економічного розвитку регіону за І півріччя 2016 року.

«Одним з актуальних питань для Харківщини, як для прифронтової області, залишається протидія загрозі тероризму. Забезпечення першочергових потреб вимушених переселенців є додатковим навантаженням на ринок праці та соціально-гуманітарну сферу. Є й інші виклики, що випробовують нас на міцність, - відзначила в.о. голови ХОДА Юлія Світлична. - Проте ми не можемо дозволити собі перечекати важкі часи. Зупинка в проведенні реформ, зволікання з вирішенням проблемних питань за таких умов є просто неприпустимими. Головний висновок, який можна зробити на підставі аналізу вже існуючих показників соціально-економічного розвитку Харківської області за I перше півріччя 2016 року, вказує на те, що нам вдається не тільки тримати ситуацію під контролем, але й закласти основу для подальшого розвитку економіки».

Окреслюючи здобутки Харківщини, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов зазначив, що область розпочала рік на 1 місці серед областей України за рівнем соціально-економічного розвитку, Харківщина демонструє позитивну динаміку за більшістю ключових показників.

«Згідно із завданням, яке було поставлене керівництвом обласної державної адміністрації, всі райони та міста обласного значення забезпечують стовідсоткове виконання місцевих бюджетів - вперше за останні 15 років. За 6 місяців до зведеного бюджету області надійшло майже 11 млрд гривень. Це на третину більше, ніж торік. А в цілому завдяки бюджетній децентралізації, яку ініціював Президент України Петро Порошенко, за два останні роки надходження до бюджету області зросли більш ніж на 70%. І це - кошти, які спрямовуються  на фінансування важливих соціальних програм, вкладаються в інфраструктурний розвиток регіону», - зазначив Олександр Лукашов.

Він також повідомив, що обсяг капітальних інвестицій за I перше півріччя 2016 року в Харківській області збільшився майже в півтора рази, по Україні – на 9%. За темпами будівництва регіон випереджає більшість областей України, житла збудували на третину більше, ніж торік.

«Знаковими подіями національного масштабу стали відкриття першого пускового комплексу Харківської філармонії та 30-ї станції метро «Перемога», - зазначив Олександр Лукашов. - Здано в експлуатацію міст через річку Уди у селищі Васіщевому. За підтримки керівництва держави, до якого звернулася Харківська область, завершено ремонт першої дільниці траси державного значення Харків-Охтирка, продовжено ремонт траси Чугуїв-Мілове між Шевченковим та Куп’янськом. Серед об’єктів стратегічного значення слід також виділити сучасні комплекси поводження з твердими побутовими відходами, які споруджуються у Богодухові та  Люботині. І сьогодні наш досвід у цій сфері вивчається, в тому числі, й західними регіонами держави».

За словами Олександра Лукашова, область не втрачає лідерських позицій в рейтингу енергоефективності, на які вийшла торік.

Також на Харківщині стартувала масштабна програма оновлення спортивної інфраструктури. Здано в експлуатацію новий фізкультурно-оздоровчий комплекс у Вовчанську, завершується будівництво такого ж об’єкту у Первомайську. На черзі - аналогічні комплекси в Дергачах і Пісочині.

«З випередженням графіку будується школа в мікрорайоні «Мобіль» у Пісочині. Також відкрито 11 дитячих садків та 23 додаткові групи. Завдяки меморандуму з ЮНІСЕФ для області передбачено близько мільйона доларів для створення ще півтори тисячі місць у дитячих садках. Кардинально наростила фінансування з обласного бюджету програма оновлення матеріально-технічної бази шкіл, яка започаткована минулого року. Якщо торік Харківщина закупила 15 шкільних автобусів, і це була справжня перемога, то цього року область планує закупити рекордну кількість автобусів - близько 40», - розповів Олександр Лукашов.

Що стосується сфери охорони здоров’ я, зазначив заступник директора департаменту, то фінансування з обласного бюджету програми «Здоров’я Слобожанщини» за I півріччя збільшили майже вп’ятеро. На оздоровлення дітей соціально-незахищених категорій з обласного бюджету виділено на 60% більше, ніж торік.

«Маємо підкреслити, це - не проїдання, це - системна, продумана політика цілеспрямованих бюджетних інвестицій в інфраструктуру та людський капітал, яка закладає довгострокову основу для нової якості економіки і повністю відповідає тим підходам до регіонального розвитку, які закладені у європейських документах», -  сказав Олександр Лукашов.

Також у ході колегії Юлія Світлична зазначила, що Харківська область дійсно має гарні показники соціально-економічного розвитку, але це - досягнення кожного з керівників на  своєму рівні відповідальності.

«Від ефективності роботи кожної державної ланки буде залежати загальний результат, - підкреслила Юлія Світлична. - Повністю підтримую пропозицію щодо активізації діяльності в частині зайнятості населення, щодо посилення координації дій між обласною державною адміністрацією та силовим блоком Харківської області».

В.о. голови ХОДА також нагадала, що Харківська область має стратегічний план розвитку до 2020 року.

«Також є плани до кінця року - середньо- і короткострокові, за якими на сьогоднішній день є непоганий результат. Але це - не привід збавляти оберти і святкувати перемогу, - зазначила Юлія Світлична. – Я прошу кожного з вас на своєму рівні відповідальності виконувати в повному обсязі державницькі функції щодо недопущення погіршення якісних і кількісних показників, які впливають на соціально-економічний розвиток регіону».

Більше фото