Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Запрацював Єдиний державний реєстр внутрішньо переміщених осіб

Запрацював Єдиний державний реєстр внутрішньо переміщених осіб

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага під час прес-конференції 2 серпня.

За його словами, цей реєстр введений в дію з 1 серпня, але декілька діб система працюватиме в тестовому режимі.

«Сьогодні-завтра ми будемо повноцінно працювати з цим реєстром, - пояснив Юрій Шпарага. - До нього матимуть доступ міграційна, прикордонна служба України та інші служби держави, які виконують контроль відносно внутрішньо переміщених осіб».

Директор департаменту впевнений, що за допомогою реєстру державі вдасться контролювати переміщення ВПО та призначення соціальної допомоги саме тим людям, які цього потребують.

«Якщо людина виїжджає на окуповану територію більше, ніж на 60 діб, то вона повинна повідомити управління соцзахисту. Відповідно, в Єдиному державному реєстрі внутрішньо переміщених осіб буде видно, що людина повернулась до свого фактичного місця проживання і в такому разі соціальна виплата буде припинена», - розповів директор департаменту.

За даними Юрія Шпараги, наразі на законних підставах в Харківській області перебувають 103,2 тис. переселенців. При цьому станом на 2 серпня на обліку в управліннях соціального захисту населення регіону зареєстровано 191 тис. ВПО, або 144, 2 тис. сімей. У єдиній інформаційній базі даних знято з обліку з причин непідтвердження місця проживання 42 тис. 200 осіб, у тому числі за списками СБУ - 27,1 тис. осіб.