Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За півроку до центру допомоги учасникам АТО звернулися 280 осіб

За півроку до центру допомоги учасникам АТО звернулися 280 осіб

Результати роботи в першому півріччі Харківського обласного центру допомоги учасникам антитерористичної операції обговорили 28 липня.

У заході взяли участь представники соціальних служб міста та області, громадських і ветеранських організацій воїнів АТО, моніторингової місії ОБСЄ і керівники обласного військкомату.

Як зазначив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага, сьогодні роль соцпрацівників і Харківського обласного центру допомоги учасникам АТО складно переоцінити.

«Цей центр об'єднує учасників АТО і дозволяє вирішити питання, які у них та їх рідних накопичилися, - зазначив Юрій Шпарага. - Сьогодні дуже важливо надати інформаційний супровід учасникам АТО за всіма гарантованими державою пільгами. Більше половини всіх звернень до центру - це консультації».

Так, за даними керівника Харківського обласного центру допомоги учасникам АТО Ольги Щербакової, в цьому році до центру звернулися близько 280 військовослужбовців, а також їх родичів. При цьому по лінії соціальних служб допомога була надана 158 особам. Йдеться про медичну та психологічну допомогу, сприяння в отриманні санаторно-лікувальних путівок. 53 людини отримали консультації від фахівців Харківського міського центру зайнятості. 137 людей звернулися за юридичною консультацією і оформленням пенсій. Один демобілізований учасник АТО з іншої держави отримав громадянство України і паспорт.

Допомогу центру відзначив голова Спілки ветеранів АТО Холодногірського району Харкова Денис Семенюк.

«Всього в нашій організації - понад 1500 осіб. Багато наших хлопців зверталися до центру, і відмов ніколи не було. В основному, запитують про працевлаштування, оформлення землі, просять допомогу в лікуванні, а також підказати - куди звертатися щодо пільг», - зазначив учасник АТО.

В ході заходу Ольга Щербакова також розповіла про деякі проекти, які вдалося реалізувати в першому півріччі 2016 року. Зокрема, центру вдалося домогтися виділення двох штатних психологів в Харківському обласному госпіталі для інвалідів війни і ще чотирьох фахівців з реабілітаційної роботи. Також в регіоні був реалізований проект «Цивільний піксель», де соціально-психологічна підтримка надається за допомогою мистецтва.

«У наших планах - розвиток цих напрямків роботи. У вересні також почнемо реалізацію проекту «Розвиток системи підтримки соціальних працівників області». Плануємо, що тренінги пройдуть 200 фахівців соцслужб», - поділилася Ольга Щербакова.