Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін підтримує громадську ініціативу «Справедливий суд»

Ігор Райнін підтримує громадську ініціативу «Справедливий суд»

Голова ХОДА взяв участь у засіданні круглого столу: «Судова реформа як показник захисту прав людини, і сучасні форми громадського контролю у творенні правосуддя».

У заході також взяли участь керівники громадських організацій, представники органів влади, правоохоронних структур, обласної ради, судової системи.

«Суди в Україні не можуть далі перебувати в тому стані, в якому вони є в даний момент. Їхня робота не витримує жодних вимог часу та суспільства. У країні давно назріла реформа судової системи. Президентом України Петром Порошенко ініційовані зміни до Конституції щодо цього питання, - зазначив Ігор Райнін. - Судова система повинна вирішувати суперечку, а не вершити долі людей. Суть судової реформи саме в тому, щоб на першому місці стояла людина, а не судовий процес. Норми Закону повинні виконуватися завжди, Закон понад усе».

У ході круглого столу представники громадської організації «Антикорупційна рада» представили проект «Справедливий суд». Відповідно до цієї ініціативи, контроль за діяльністю судової гілки влади здійснюють громадські засідателі. Вони детально вивчають діяльність суддів і контролюють судовий процес.

«Ми хочемо, щоб кожна справа слухалася незмінним складом громадських засідателів. Наприклад, вони повинні оцінити, чи дозволив суддя висловитися всім сторонам, слухав він їх або відволікався. Коректний був конвой, як вели себе всі учасники процесу, наскільки був підготовленим прокурор або адвокат тощо», - розповів координатор проекту «Справедливий суд» Олег Головков.

За словами громадських активістів, проект реалізується в Харківській області вже кілька місяців. На даний момент у судових засіданнях беруть участь близько сотні громадських засідателів. Відбір кандидатур тривав близько півроку.

«Ідея контролю базується на прозорості та відкритості судової гілки влади в Україні, захисті прав і свобод простих громадян. Ця суто громадська ініціатива створена для постійного і систематичного моніторингу відкритих судових процесів, вивчення та належної оцінки як досудового слідства, так звинувачення самого суду», - зазначив голова громадської організації «Антікорупційна рада» Віктор Трубчанов.

Голова ХОДА Ігор Райнін підтримав проект «Справедливий суд» і підкреслив, що ця громадська ініціатива, безумовно, є своєчасною.

«Я повністю буду підтримувати проект «Справедливий суд», приділяти цьому питанню серйозну увагу, в більшій частині як громадянин України і депутат Харківської обласної ради. При цьому діяльність громадських організацій в частині моніторингу судових процесів повинна бути професійною та відповідальною», - зазначив Ігор Райнін.