Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області до початку навчального року буде сформовано 7 опорних шкіл

В Харківській області до початку навчального року буде сформовано 7 опорних шкіл

Про це повідомила перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

Вона підкреслила, що одне з головних завдань національної реформи освіти, яка зараз проводиться в Україні, - це, перш за все, поліпшення якості освіти, в тому числі і зміцнення матеріально-технічної бази шкіл.

«Ця нова система якісної освіти для дітей, які навчаються в маленьких містечках і селищах, передбачає створення опорних шкіл, - зазначила Юлія Світлична. - Школи будуть оснащуватися всім необхідним для сучасного навчального процесу, з обладнаними кабінетами і лабораторіями для фізики, хімії, біології, географії, математики, майстернями, комп'ютерним та мультимедійним обладнанням, швидкісним доступом в Інтернет і спортивними об'єктами».

Перший заступник голови ХОДА пояснила: в певному районі області може бути створено кілька опорних шкіл, кожна з яких в своєму підпорядкуванні матиме кілька філій - шкіл I-II ступеня. В опорній школі зможуть навчатися діти з 1 по 11 клас, в філіях, за рішенням громади, - з 1 по 4 або з 1 по 9. Яка школа буде опорною, а яка стане філією, теж визначає територіальна громада.

«При створенні опорних шкіл в районах області початкові школи будуть залишатися за місцем проживання дитини, а учні інших класів зможуть перейти вчитися в опорну школу, - зазначила Юлія Світлична. - Опорні школи потрібні для того, щоб учні з різних населених пунктів, незалежно від розміру цих населених пунктів і матеріального становища сім'ї, мали рівний доступ до якісної шкільної освіти».

За словами першого заступника голови ХОДА, передбачається забезпечити такі опорні заклади освіти шкільними автобусами для організованого підвезення учнів та педагогів.

Юлія Світлична уточнила, що створення опорних шкіл вже почалося в Валківському, Зміївському, Близнюківському, Красноградському та Борівському районах. Найближчим часом з загальноосвітніми опорними закладами визначаться Зачепилівська і Лозівська районні ради.

Юлія Світлична також підкреслила, що організація і оснащення опорних шкіл будуть фінансуватися як з державного, так і з місцевих бюджетів, з можливістю залучення грантових коштів. Зокрема, на формування опорних шкіл в Харківській області передбачена субвенція з державного бюджету в розмірі 7 мільйонів гривень. В результаті конкурсу ці кошти розподілені між двома загальноосвітніми установами: в Зміївському та Валківському районах.

Крім того, в Борівському районі було відібрано школу для участі в пілотному проекті розвитку опорних загальноосвітніх установ, який фінансують міжнародні донорські організації.

Створення опорних шкіл в інших районах області буде фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів.