Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обласну програму сприяння розвитку громадянського суспільства презентували на загальнодержавному рівні

Обласну програму сприяння розвитку громадянського суспільства презентували на загальнодержавному рівні

Презентація відбулася під час семінару «Діяльність органів виконавчої влади у реалізації Національної Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства», що пройшов 16 червня у Києві.

Семінар було організовано «Українським незалежним центром політичних досліджень» за підтримки Адміністрації Президента України. Захід проводився в рамках проекту USAID «Громадяни в дії».

Представників Харківської обласної адміністрації було запрошено до участі в семінарі як розробників найкращої, на думку організаторів, регіональної Програми розвитку громадянського суспільства.

Про особливості програми колегам з інших регіонів розповів начальник управління внутрішньої політики Департаменту масових комунікацій ХОДА Ігор Ісаєнко.

Він зазначив, що регіональну програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки було розроблено обласною державною адміністрацією із залученням широкого кола громадських експертів.

«За ініціативи голови ХОДА Ігоря Райніна, проект програми пройшов активне громадське обговорення. Ще наприкінці весни - початку літа 2015 року представники Громадської ради при ХОДА під час зустрічей з громадськими організаціями різної спрямованості інформували про початок роботи над створенням Програми сприяння розвитку громадянського суспільства та запрошували залучатися до активної роботи в цьому напрямку, - розповів Ігор Ісаєнко. - У підсумку проект пройшов обговорення у всіх 24 комітетах та 7 робочих групах Громадської ради. У ході обговорення було проведено ряд нарад з представниками патріотичних організацій за участю радників голови обласної державної адміністрації. У роботі над проектом взяли участь організації ветеранів АТО, інвалідів, чорнобильців тощо. Майже всі пропозиції, які надійшли під час обговорення, були включені до проекту програми».

Начальник управління внутрішньої політики акцентував увагу на тому, що програма вперше передбачає реальне фінансування діяльності громадських організацій: кошти для цього закладаються в обласному бюджеті.

«Фінансова допомога громадським організаціям Харківщини надаватиметься на конкурсних умовах. Фінансуватимуться ті проекти, які відповідають пріоритетам регіональної політики, - пояснив Ігор Ісаєнко. - Такі умови заохочуватимуть конкуренцію та будуть підвищувати стандарт діяльності громадських організацій».

Ще одна особливість програми полягає в тому, що вона передбачає залучення громадськості до обговорення суспільно значущих питань, які виносяться на розгляд обласної ради, та при підготовці розпоряджень голови обласної державної адміністрації. З представниками громадськості також консультуватимуться щодо проведення соціологічних досліджень із соціально значущих питань для Харківської області.