Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Оформлення довідок переселенців буде відновлено в найближчі дні

Оформлення довідок переселенців буде відновлено в найближчі дні

Питання, пов'язані з ТПО, які проживають у Харківській області, обговорили під час зустрічі заступника голови ХОДА Михайла Черняка з науковим співробітником Гудзонівського Інституту Ханною Тобурн.

Михайло Черняк поінформував представницю Гудзонівського Інституту про те, що на даний момент у Харківській області офіційно зареєстровано понад 200 тисяч переселенців, з них 156 тисяч - пенсіонери.

«Зараз існує проблема, що пов'язана з припиненням виплат пенсій цим людям у зв'язку зі спеціальними перевірками. Ігор Райнін став єдиним керівником області, який звернувся до Міністра соціального захисту з ініціативою відновити виплати до закінчення перевірок. Ми розуміємо, що це особливо важливо для пенсіонерів, - підкреслив заступник голови ХОДА. - Ми чекаємо, що ця ініціатива буде підтримана Міністерством соцзахисту найближчим часом».

Михайло Черняк відзначив, що до недавнього часу також існувала проблема отримання довідки переселенця, що пов'язана з необхідністю ставити штамп в міграційній службі.

«Сьогодні це питання вже відпрацьоване урядом, ми чекаємо публікації відповідної постанови - тоді люди зможуть отримувати всі належні їм виплати в повній мірі», - повідомив заступник керівника області.

Більшість питань переселенців, за словами Михайла Черняка, вирішуються на місцевому рівні. Це й забезпечення житлом, і надання медичних і освітніх послуг.

«Служба екстреної допомоги Харківської області досі надає допомогу також жителям підконтрольних Україні територій Луганської та Донецької областей, виїжджаючи туди у складних випадках. Ми госпіталізуємо хворих до Харківської області та надаємо їм тут ургентну допомогу», - зазначив Михайло Черняк.

Він також розповів, що проблемам тимчасово переміщених осіб велику увагу приділяють міжнародні благодійні організації.

«У цілому інтерес міжнародних партнерів до Харківської області досить великий. Зокрема, ми постійно відчуваємо підтримку США. У нас склалися хороші взаємини з послом США в Україні Джефрі Пайєттом, був відкритий Офіс Харківської області у Вашингтоні, наш регіон відвідала велика кількість американських делегацій, тут активно працюють такі організації, як USAID, - розповів Михайло Черняк. - Сьогодні Харківщина - в конструктивному діалозі з міжнародною спільнотою, і наші партнери допомагають вирішувати найбільш гострі питання».

Більше фото