Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент схвалив спрямування 3 млрд гривень на відновлення Донбасу

Президент схвалив спрямування 3 млрд гривень на відновлення Донбасу

Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення зміни до 4 підпункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України».

«Ми зробили все можливе для того, щоб знайти понад 3 млрд гривень, які зараз будуть спрямовані до місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей і будуть використані для якнайскорішого фінансування відновлення постраждалого Донбасу», - наголосив Глава держави під час телемосту з містом Краматорськ, де зібралося керівництво Донеччини та Луганщини.

Президент підкреслив, що російська агресія завдала величезної шкоди України: відібрала життя українських воїнів та мирного населення, зруйнувала будинки, школи, лікарні, дитячі садки та об’єкти інфраструктури.

«Кожен громадянин, який пережив таке лихо, як окупація з щоденними обстрілами, втрату близьких чи тимчасову неможливість повернутися до рідної домівки, - має бачити, що держава піклується про нього», - наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, в першу чергу, кошти будуть спрямовані на ремонт та реконструкцію 21 опорної школи, на будівництво та відновлення 23 амбулаторій та 29 дитячих садків. Загальна вартість проектів з ремонту та реконструкції об’єктів соціальної сфери складе понад 1 млрд гривень. Значна увага буде приділена об’єктам з водозабезпечення та водовідведення – фінансування передбачене для 113 таких об’єктів.

На Луганщині планують привести у робочий стан 60 кілометрів доріг, здійснити проектування, ремонт та відновлення 6 зруйнованих мостів. Також передбачені кошти на відновлення роботи обласного українського музично-драматичного театру.

«Всі кошти, які зібрані та спрямовані на Донбас, будуть контролюватися і буде контролюватися ефективність інвестиції кожної копійки з цієї суми. Буде застосована система державних електронних закупівель Prozorro», - підкреслив Глава держави.

Президент впевнений, що є можливості продемонструвати нові підходи щодо термінів та ефективності використання грошей.

Глава держави також нагадав про плани зі створення Фонду міжнародних партнерів України, який дозволить залучити додаткові фінансові ресурси для відновлення Донбасу. 

У свою чергу, голови Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський та Луганської обласної ВЦА Юрій Гарбуз подякували за підтримку. «Ці кошти, в першу чергу, мають бути відправлені на освіту, охорону здоров’я, поновлення об’єктів, які забезпечують життєдіяльність мешканців Донецької області. Буде комплексний підхід до вирішення нагальних проблем регіону», - зазначив Павло Жебрівський, закликавши громадськість контролювати терміни та ефективність використання коштів.

Юрій Гарбуз наголосив, що виділення понад 3 млрд гривень на відновлення Донбасу є дуже важливим рішенням для регіону. За його словами, в результаті бойових дій у області постраждало понад 7 тис. об’єктів на загальну суму 8,2 млрд гривень.