Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Єдине і головне що ми можемо зробити – це перезавантажити судову систему. Президент

Єдине і головне що ми можемо зробити – це перезавантажити судову систему. Президент

Верховна Рада проголосувала за зміни до Конституції в частині судової реформи 335 голосами.

Петро Порошенко зауважив, що цей законопроект, розроблений Конституційною комісією за його дорученням, отримав позитивні висновки міжнародних інституцій та організацій.

Президент підкреслив, що важливою є фахова оцінка голови Венеціанської комісії Джанні Букіккіо. За його словами, проект посилює незалежність суддів шляхом зміцнення Вищої ради правосуддя та усунення можливостей для впливу на кар'єру суддів з боку Президента та Верховної Ради. Голова комісії також відзначає, що проект забезпечує конституційну основу для очищення системи від корумпованих і некомпетентних суддів; скасовує суддівську недоторканість; повністю відповідає європейським стандартам.

«Я пишаюсь тим, що цей проект об’єднав зал. Наголошую на тому, що немає зараз більш важливої реформи ніж судова реформа», - звернувся Глава держави до народних депутатів.

Петро Порошенко наголосив, що радий тому, що народні депутати «піднялися вище традиційної боротьби між владою і опозицією» і більшість прийняла рішення підтримати проект змін до Конституції в частині правосуддя.

Президент переконаний, що «це тест на зрілість для цілої української політичної еліти»: «Тест перед народом України, тест перед нашими міжнародними партнерами. Наше міжнародне зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію Україна – ЄС передбачає проведення судової  реформи».

За словами Глави держави, країна має реальний шанс якісно зробити цю фундаментальну реформу і здійснити мрію українців про відновлення справедливості, доступне правосуддя та чесний суд.

Президент процитував ще одне висловлювання пана Букіккіо: «Якщо поправки не будуть прийняті зараз, ніхто не знає - коли вони зможуть бути реалізовані».

«Виглядає так, що зараз - або ніколи. Реформа потребуватиме постійного удосконалення, і тут всі можливості - у ваших руках. Годі гаяти час, давайте зараз візьмемо стартовий пістолет і дамо сигнал починати найважливішу з усіх запланованих нами реформ», - закликав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що були зроблені величезні кроки у боротьбі з корупцією – створено Національне антикорупційне бюро, Національну агенцію запобігання корупції, спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, – але всі вони будуть марними без перезавантаження та повного оновлення судової системи.

«Єдине і головне що ми можемо зробити – це перезавантажити судову систему. На місце суддів мають прийти чесні незаангажовані, неполітизовані патріотичні професійні люди.  І ця конституційна реформа відкриває цей шлях», - сказав Президент.

Глава держави зазначив,  що разом зі змінами до Конституції подано законопроект, яким продемонстровано яким саме чином будуть імплементовані, як будуть діяти ці зміни, як стратегія реформ буде втілюватись у життя. Президент подякував депутатам за його підтримку.

Глава держави висловив впевненість, що кардинальні зміни у судовій системі відбудуться. «Розпочата, згідно з законом «Про забезпечення права на справедливий суд», процедура кваліфікаційного оцінювання  демонструє, що досить значна кількість суддів не підтверджує відповідність займаній посаді. Вже сьогодні є статистика, коли понад 40% суддів просто не проходять вищу кваліфікаційну комісію і навіть не виносяться на розгляд», - зазначив він. Сьогодні  левова частина справ у НАБу, левова частина затримань стосується саме нечесних на руку суддів.

Президент наголосив, що в рамках реформи максимально деполітизується процес призначення, переведення та звільнення суддів – ці функції передаються Вищій раді правосуддя.

«Я добровільно погодився позбутись цілої низки своїх повноважень щодо судів одразу або протягом перехідного періоду. В результаті, і чинний президент, і наступні, хто прийде на цю посаду після мене, матимуть винятково церемоніальну роль на етапі призначення судді», - наголосив Президент і додав, що це відповідає сталим європейським практикам і рекомендаціям міжнародних інституцій.

Президент також наголосив, що в результаті реформи суддям значно підвищать заробітні плату. «Ми не така багата країна, яка здатна утримувати бідних корумпованих суддів», - сказав Президент і назвав це рішення правильним.