Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент схвалив запровадження системи Prozorro в оборонній сфері

Президент схвалив запровадження системи Prozorro в оборонній сфері

Про це повідомляють на офіційному сайті Глави держави.

Петро Порошенко підписав Закон України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони».

Підписання закону відбулося під час зустрічі Президента з представниками Волонтерського десанту Міністерства оборони. В зустрічі також взяли участь Міністр оборони України генерал-армії Степан Полторак та Заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Таранов.

«Сьогодні у нас справжнє свято. Місяці довгої боротьби за законодавче врегулювання і реформування процедури закупівель в Міністерстві оборони нарешті завершуються», - сказав Президент на початку зустрічі.

Президент подякував усій команді волонтерів в Міністерстві оборони – авторам закону: «Ви мали повну мою підтримку і підтримку з боку Міністра оборони».

«Цей закон остаточно врегульовує процедуру прозорого механізму державних закупівель. Він є надзвичайно важливим кроком до зміцнення обороноздатності країни, яка веде боротьбу проти агресора, що вторгся на нашу територію. З іншого боку – цей закон є потужним антикорупційним кроком», - сказав Президент.

Глава держави наголосив, що закон є оптимальним рішенням, яке поєднує специфіку оборонних закупівель з конкретністю, швидкістю та головне – прозорістю, яка означає підконтрольність витрат суспільству.

Петро Порошенко зазначив, що адаптована до оборонної сфери система «PROZORRO» «відтепер буде мати остаточну прописку в Міністерстві оборони». При цьому він зазначив, що електронні торги, які вперше були презентовані в Адміністрації Президента і минулого року були лише експериментом – сьогодні стають обов'язковими на рівні закону для всіх.

В свою чергу, Степан Полторак висловив переконання, що цей закон дасть можливість набагато ефективніше проводити закупівлі та здійснювати забезпечення Збройних сил всім необхідним. Завдяки роботі з системою «PROZORRO» у 2015 році економія склала 200 млн грн, а з початку 2016-го тільки на закупівлі продуктів харчування вже зекономлено майже 400 млн грн.

«Сьогодні практично всі закупки, які здійснюються Міністерством оборони, здійснюються системою «PROZORRO». Мені сьогодні приємно те, що робота Волонтерського десанту, експеримент, який був у Міністерстві оборони, став програмою дії уряду», - сказав Степан Полторак.

Глава держави також звернув увагу присутніх на питання прийомки готової продукції. «Якість – важливе питання, і треба позбавити можливостей недобропорядних постачальників демпінгувати, за рахунок цього вигравати, а потім постачати брак», - наголосив Президент на необхідності підвищення відповідальності таких постачальників, включно з кримінальною. 

На завершення зустрічі Президент зазначив, що сьогодні «робиться усе для того, щоб прибрати можливість неконкурентного забезпечення оборонної сфери». «Це стосується не лише ЗСУ, а й Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національної гвардії, прикордонників, всіх силових підрозділів», - наголосив Петро Порошенко.