Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Волонтери змагалися за кубок голови ХОДА

Волонтери змагалися за кубок голови ХОДА

Перший заступник голови облдержадміністрації Юлія Світлична взяла участь у відкритті II Обласного зльоту студентів-волонтерів, який пройшов на базі Харківського національного університету внутрішніх справ.

Вітаючи учасників змагань і гостей заходу, Юлія Світлична зазначила, що традиція проведення волонтерського зльоту була закладена минулого року.

«За ініціативи волонтерського руху, студентів і громадськості, за підтримки Харківського університетського консорціуму, Ради ректорів і Харківської обласної державної адміністрації ми другий рік поспіль проводимо обласний волонтерський зліт студентів Харківської області. Цього року збільшилася кількість учасників, і в цьому заході задіяні 12 команд студентів, які є активними учасниками волонтерського руху Харківщини», - зазначила Юлія Світлична.

Голова Харківського університетського консорціуму Людмила Бєлова зізналася, що минулого року, коли проходив перший волонтерський студентський зліт, не було впевненості, що захід стане щорічним.

«Ідею проведення таких заходів підтримав голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін. Він заснував свій кубок. У студентів було велике бажання провести подібний захід повторно, з боку адміністрації була забезпечена підтримка, тому ми проводимо вже другий зліт, який, я певна, стане традиційним. Цього року до студентів, які беруть участь у заході, приєдналися школярі - учні старших класів. Думаю, коло учасників буде розширюватися, а найголовніше - що такі зльоти розширюють можливості спілкування студентів, а в багатьох вишах, де раніше не було волонтерського руху, він почав створюватися», - зазначила Людмила Бєлова.

У зльоті взяли участь студенти-волонтери з 23 ВНЗ Харківської області, які протягом усього року надавали підтримку військовим, сім'ям загиблих в АТО, пораненим, які перебувають на лікуванні у військовому госпіталі, сім'ям переселенців. Перший раз у зльоті взяли участь Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою «Патріот» та Харківська обласна станція юних туристів.

«Кожна команда студентів-волонтерів під час змагань має пройти 9 майданчиків. У кожної групи учасників є свій маршрутний лист, у відповідності до якого вони переміщуються протягом усього квесту. Є критерії, за якими оцінюється виконання кожного завдання. Хто стане переможцем в найбільшій кількості завдань, тому й дістанеться кубок голови ХОДА та звання «Волонтер ХХI століття», - розповіла координатор змагань волонтерських загонів Анжела Денисенко.

У боротьбі за кубок Ігоря Райніна учасникам зльоту довелося пройти смугу перешкод і пожежну естафету. У їх маршрутному листі були й пункти «надзвичайна ситуація», де необхідно було продемонструвати свої знання у сфері пожежної безпеки; віртуальний полігон; майданчики, де необхідно було продемонструвати свої знання з надання медичної допомоги. На одному з майданчиків квесту волонтерам розповідали про вибухонебезпечні предмети, а потім пропонували продемонструвати знання в ході вікторини. Також студентам пропонували написати листа та зробити листівку захиснику України, записати відеозвернення воїнам до зони АТО.

На фінальному етапі квесту, який об'єднав усіх студентів-волонтерів регіону, учасникам зльоту запропонували зробити свій внесок у створення маскувальної сітки. Цю сітку волонтери відправлять до зони АТО. До плетіння приєдналася і Юлія Світлична. Фахівці навчили першого заступника голови ХОДА основним аспектам цієї роботи.

Також під час зльоту відбулися показові виступи: курсанти ХНУВС продемонстрували дії правоохоронців під час затримання злочинців, дії спецзагону поліції при затриманні правопорушників, які пересуваються транспортом. Дії загону спецпризначення, дефіле зі шпагами й карабінами продемонстрували курсанти Національної академії Нацгвардії України. Представники Національного університету цивільного захисту України показали гасіння пожежі та порятунок постраждалих, які перебувають на високих поверхах будівлі.