Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Близько 50 підприємств області співпрацюють з ДК «Укроборонпром»

Близько 50 підприємств області співпрацюють з ДК «Укроборонпром»

26 травня під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера відбулася нарада з питань кооперації промислових підприємств з виробництва продукції оборонного призначення та імпортозаміщення.

Відкриваючи захід, Марк Беккер зазначив, що виробництво промислової продукції в Харківській області зростає. Так, за останніми даними, індекс валової продукції промисловості в регіоні склав 105,6%.

«Це високий показник. Сьогодні Харківщина входить в десятку промислових областей України, які демонструють зростання. Збільшення індексу промислової продукції спостерігається практично по всіх галузях - за винятком машинобудування та хімвиробництва», - зазначив заступник голови ХОДА.

Він також підкреслив, що високі темпи зростання виробництва демонструють підприємства, що входять до Державного концерну «Укроборонпром».

Директор Департаменту інноваційного розвитку промисловості ХОДА Іван Вусенко нагадав, що в лютому поточного року між ХОДА і ДК «Укроборонпром» був підписаний меморандум про розширення співпраці з підприємствами Харківської області.

За даними департаменту, на даний момент з концерном співпрацюють понад 50 підприємств області - в сферах бронетанкової техніки, авіабудування, двигунобудування, виробництва чорної і кольорової металургії. Головними показниками такого співробітництва є підписані контракти на поставку понад 100 найменувань продукції для створення сучасних зразків озброєння і військової техніки, налагодження виробничої кооперації.

«Промисловий потенціал Харківської області використовується підприємствами концерну майже на 60%. Область є лідером по залученню підприємств до програми концерну з імпортозаміщення», - зазначив Іван Вусенко.

Також директор департаменту запропонував керівникам підприємств області обговорити результати їх роботи в сфері кооперації, виробництва продукції оборонного виробництва та імпортозаміщення.

«Разом з фахівцями промислових підприємств був ретельно опрацьований номенклатурний каталог, представлений «Укроборонпромом». Це свого роду база даних з комплектуючих, запчастин, вузлів, агрегатів, сировини, матеріалів для озброєння і військової техніки, які потребують імпортозаміщення або диверсифікації закупівель», - підкреслив Іван Вусенко.

За його даними, прикладом найбільш продуктивного співробітництва в сфері виконання державного оборонного замовлення на сьогодні є кооперація ПАТ «Турбоатом» і ДП «Завод імені В.О. Малишева».

Як зазначив головний інженер ПАТ «Турбоатом» Григорій Іщенко, підприємство готове виділити для роботи на «оборонку» близько 20-30% своїх потужностей.

«Ми маємо хороші виробничі потужності, обладнання, на якому фахівці можуть виготовити продукцію, яку зараз потребує наша країна. Із заводом Малишева ми предметно опрацювали близько 40 позицій продукції - це, в основному, корпусні деталі», - розповів Григорій Іщенко.

За словами комерційного директора ДНВП «Об'єднання «Комунар» Володимира Морозова, за рахунок замовлень «Укроборонпрому» підприємство планує збільшити виробництво в два рази.

Довідка. Більшість оборонних підприємств області входить до складу концерну «Укроборонпром». На підприємствах концерну, розташованих в Харківській області, працює понад 10000 чоловік, заводи виробляють на рік продукції більш ніж на 2 млрд грн.

Продукція оборонних підприємств затребувана як в Україні, забезпечуючи боєздатність армії, так і на зовнішніх ринках - це, перш за все, виготовлення танків, бронетранспортерів і двигунів. Виробляються також системи управління, агрегати і запасні частини, виконуються різні види ремонтних робіт.