Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Багатоквартирні будинки області передаватимуть на баланс власників житла

Багатоквартирні будинки області передаватимуть на баланс власників житла

Відповідний Порядок списання з балансу багатоквартирних будинків, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 301, набрав чинності 12 травня.

Як пояснила начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Наталя Горбаненко, цей документ визначає механізм, який дозволить ЖЕКам зняти з балансу житлові будинки та передати їх на утримання співвласникам.

«На сьогодні близько 98% квартир у житлових будинках Харківщини приватизовані. При цьому самі будинки перебувають на балансі комунальних підприємств, що суперечить чинному законодавству, - зазначила начальник управління. - Сьогодні ЖЕКи отримали законні підстави та механізм передачі будинків на баланс власників квартир. В першу чергу, це потрібно тим мешканцям, які вже прийняли рішення самоорганізовуватися та утворювати ОСББ».

За словами Наталі Горбаненко, передача багатоквартирних будинків на утримання їх мешканців відбуватиметься поступово, відповідно до процесу створення ОСББ в області.

«Списання може відбуватися за ініціативи ЖЕКів, які утворюватимуть відповідні комісії та узгоджуватимуть рішення з органами місцевого самоврядування або з відповідним міністерством, якщо будинок перебуває на його балансі. Ініціювати списання та подальшу передачу будинку на власне утримання може також ОСББ», - уточнила Наталя Горбаненко.

Наразі на Харківщині налічується понад 12 тис. багатоквартирних будинків, які перебувають на балансі житлово-комунальних підприємств.