Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дорогі земляки!

Дорогі земляки!

Кожного року в третю неділю травня в нашій країні вшановують пам’ять жертв політичних репресій.

Це день, у який ми згадуємо один із найстрашніших періодів історії України радянського часу. Події 1930-х років кривавими сторінками вписані в історію Харківщини. Саме на нашій землі відбулися жорстокі розстріли  польських офіцерів та мирних громадян. У День пам’яті жертв політичних репресій ми згадаємо їх та покладемо квіти до Меморіалу жертвам тоталітаризму, який знаходиться на місці наймасштабніших розстрілів 1940-го року, що забрали життя понад 4000 людей.

У цей день ми згадаємо і харківських письменників та митців, які стали жертвами радянського режиму. Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Антін Крушельницький, Михайло Яловий – цих імен дуже багато. Усі вони виявилися винними лише в тому, що любили Україну та прагнули творити не за чиєюсь вказівкою. В тому, що не згоджувалися продати талант та стати обслугою режиму. Вони творили в Харкові, жили тут і в більшості тут і були заарештовані. Їхні смерті ніколи не дадуть нам забути, як знищували найкращих, найталановитіших, мислячих. Це були люди, що несли в суспільство зерна правди, щирості та свободи. І через це їхня громадянська позиція та їхня творчість викликали панічний страх у системи. І система знищила їх. Поряд із ними загинули й прості люди – вчителі, лікарі, селяни…

За останній рік ми зробили значний крок у встановленні справедливості по відношенню до пам’яті тих, хто став жертвами репресій. Процес декомунізації в нашій області майже завершено. Й із назв наших міст, селищ і вулиць нарешті зникли імена тих, хто катував десятки тисяч людей, а з площ – пам’ятники тим, хто віддавав їм накази.

У цей день ми згадаємо всіх жертв політичних репресій та ще раз заприсягнемося, що ніколи знову не допустимо подібного на нашій землі. Що свобода, людяність, демократія та патріотизм завжди будуть найбільшими цінностями для нашого суспільства.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін