Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична і Михайло Черняк зустрілися з керівником Офісу з політичних питань Посольства США

Юлія Світлична і Михайло Черняк зустрілися з керівником Офісу з політичних питань Посольства США

Головною темою обговорення стала ситуація з внутрішньо переміщеними особами, що проживають на території області.

Заступники голови ХОДА поінформували керівника Офісу з політичних питань Посольства США в Україні Марка Муррі про те, що сьогодні в Харківській області налічується понад 200 тисяч переселенців, і робота з ними повністю налагоджена. Так, Юлія Світлична розповіла про те, що всі діти переселенців - а їх близько 10 тисяч - мають можливість здобувати освіту на території області.

«Не дивлячись на дефіцит місць у дошкільних установах області, ми забезпечили місцями в дитячих садах близько 2 тисяч дітей переселенців. Для цього ми перерозподілили бюджетні кошти таким чином, щоб в 2015 році відкрити 11 нових дитячих садків і 27 додаткових груп у вже існуючих установах. В цьому році ми продовжуємо цю роботу, - розповіла заступник керівника області. - Також були збільшені класи в школах. Міжнародні партнери допомогли дітям з інвентарем, книгами та іншими необхідними в навчанні речами».

Під час зустрічі також обговорили питання припинення соціальних виплат тимчасово переміщеним особам на час перевірки відповідності їх статусу дійсності.

«У зв'язку з призупиненням виплат голова ХОДА Ігор Райнін направив лист міністру соціальної політики з проханням звернути особливу увагу на Харківську область, де проживає найбільша кількість переселенців в Україні. Багато з них дійсно дуже потребують цих виплат, - пояснила Юлія Світлична. - Безумовно, ми працюємо в рамках закону, але на державному рівні потрібно розробити такий механізм здійснення виплат, за яким люди будуть отримувати все, що їм належить».

Також в ході зустрічі порушили проблему торгівлі людьми. На даний момент в Харківській області офіційно зареєстровано 6 осіб, які постраждали від трудового насильства, 5 з них зіткнулися з цією проблемою під час спроби працевлаштуватися в Російській Федерації.

«З цими людьми працюють як соціальні служби, так і громадські організації. Постраждалі отримують і психологічну, і матеріальну допомогу від держави і міжнародних організацій», - розповів Михайло Черняк.

Він також зазначив, що проекти громадських організацій, в тому числі - ті, які працюють з постраждалими від торгівлі людьми, будуть фінансуватися з обласного бюджету в рамках Програми розвитку громадянського суспільства, прийнятої на останній сесії обласної ради з ініціативи облдержадміністрації.

В рамках візиту до Харківської області Марк Муррі також зустрівся з керівниками фракцій Харківської обласної ради.

Більше фото