Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін зустрівся з першим космонавтом незалежної України

Ігор Райнін зустрівся з першим космонавтом незалежної України

З Леонідом Каденюком голова ХОДА обговорив перспективи розвитку аерокосмічної галузі нашої країни.

Під час візиту до Харківської області радник голови Державного космічного агентства України, Герой України Леонід Каденюк взяв участь у студентській конференції в НТУ «ХПІ» та відвідав виставку, присвячену 55-річчю першого польоту людини в космос. Враженнями від побаченого він поділився з головою обласної державної адміністрації Ігорем Райніним.

«Харківські студенти - молодці, мені дуже сподобався ваш ХПІ, - зазначив перший український космонавт. - Звичайно, людина, яка побувала «там», всім цікава. Мені багато задають питань про українську космонавтику, правда, більшість з них звучать песимістично: наприклад, а чи є взагалі у нас «космос». Людям потрібно давати інформацію, тому що вони обізнані дуже слабо. Адже раніше ця тема взагалі була закрита. У Харкові - скільки підприємств цієї галузі, і всі вони довгий час були закритими. Люди, які тут працювали, - легендарні, вони творили історію та цивілізацію, а про них ми тільки зараз намагаємося щось розповісти. Так що, нам є, чим пишатися, і є, про що говорити».

Ігор Райнін підкреслив, що приїзд до нашого регіону першого космонавта України, Героя України - це велика подія. Він обговорив з Леонідом Каденюком ситуацію в аерокосмічній галузі Харківщини.

«У нас пройшло засідання Ради регіонального розвитку. Ми якраз на ньому порушували питання розвитку авіаційної промисловості – у першу чергу, ХАЗу. Питання розвитку цього підприємства ми серйозно будемо ставити перед новим Кабінетом міністрів, - підкреслив керівник облдержадміністрації. - Це - підприємство з традиціями, легендарне підприємство, тому необхідно знайти рішення ситуації, яка на ньому склалася. У нас є свої пропозиції, але, тим не менше, потрібно включатися центральній владі».

«Тема - дуже важлива і дуже перспективна, - зазначив Герой України. - Такі галузі, як космос і авіація, «тягнуть» за собою багато інших - наприклад, всю радіоелектроніку. Навіть сільське господарство і медицина пов'язані з космосом, просто треба це розуміти. Ті країни світу, які не займаються космосом, не можуть вважатися сучасними».

Довідка. Леонід Каденюк - перший космонавт незалежної України, льотчик-випробувач, генерал-майор ВПС України, Герой України, кандидат технічних наук. У 1995 році увійшов до групи космонавтів Національного космічного агентства України. З 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив короткостроковий (15 діб і 16 годин) космічний політ в якості спеціаліста з корисного навантаження на американському космічному кораблі-шатлі «Колумбія» (STS-87). У 1998-1999 роках був начальником управління авіації військ ППО України. На даний момент - президент Аерокосмічного товариства України, радник голови Державного космічного агентства України.

Більше фото