Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В ХОДА обговорили стратегічні питання розвитку Харківщини

В ХОДА обговорили стратегічні питання розвитку Харківщини

Під керівництвом заступника голови обладміністрації Юлії Світличної 20 квітня пройшло перше засідання Харківської ради регіонального розвитку.

На порядку денному засідання було два блоки питань: економічний і блок питань, що пов'язані із забезпеченням безпеки в регіоні. Зокрема, члени Ради обговорили забезпечення реалізації Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року та реалізацію в регіоні трьох програм безпеки, які були прийняті на останній сесії обласної ради.

Юлія Світлична пояснила: головним завданням Ради є усунення дисбалансу в регіональній політиці, оскільки тільки частина питань розвитку відноситься до компетенції органів влади на місцях.

«Частина питань, які ми порушуємо, відноситься до компетенції обласних органів влади, частина - національного рівня, так як деякі проблеми ми не зможемо вирішити без реагування Кабінету міністрів і відповідних підрозділів центральних органів виконавчої влади, - зазначила заступник голови облдержадміністрації Юлія Світлична. - Звичайно, не всі проблемні питання накопичилися за останні роки. Деякі з них носять системний характер. Рада регіонального розвитку розглядає їх і шукає кращі шляхи їх вирішення».

Серед ключових економічних питань, які необхідно вирішувати не тільки на регіональному, а й на національному рівні, Харківська рада регіонального розвитку виділила питання промисловості та агросектору.

Так, члени Ради черговий раз наголосили на необхідності розробки в Україні комплексної програми розвитку промисловості.

«На рівні ХОДА ми робимо все для того, щоб підтримати роботу підприємств, але стратегічне бачення розвитку цієї галузі однозначно повинен визначати Кабінет міністрів», - зазначила заступник голови ХОДА.

Обговорюючи питання, що мають ключове значення для розвитку агросектору, члени Ради наголосили на необхідності збереження спецрежиму ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників до кінця року. Також в ході засідання підкреслили важливість розробки механізму визначення полезахисних лісосмуг, які зараз безконтрольно знищуються.

Особливу увагу приділили також питанням ремонту і утримання доріг. Зокрема, фахівці підкреслили: у регіоні є траси державного значення, які піддаються особливому навантаженню, так як ними переміщується техніка, що йде до зони АТО. На відновлення таких магістралей потрібно додаткове фінансування.

«За нашою оцінкою, область забезпечена засобами для ремонту доріг всього на 10% від потреби. У зв'язку з цим ми звертаємося до Кабінету міністрів для того, щоб відповідні доручення були дані міністерствам, і держава виділила кошти для того, щоб ремонтувати дороги, які мають стратегічне значення», - підкреслила Юлія Світлична.

Нарешті, окремий блок в ході засідання присвятили питанням безпеки регіону.

За підсумками засідання Харківська рада регіонального розвитку прийняла рішення скласти кілька звернень до Кабінету Міністрів України щодо вирішення стратегічно важливих питань на національному рівні.

Більше фото