Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

11 бійців АТО відправили на лікування та реабілітацію до Литви

11 бійців АТО відправили на лікування та реабілітацію до Литви

Проводжати військовослужбовців в аеропорт «Харків» приїхали голова ХОДА Ігор Райнін і Міністр оборони України Степан Полторак.

Сьогодні з Харкова військовослужбовці вирушили прямим рейсом до Вільнюса. Звідти на спецавтомобілі їх доставлять у військовий реабілітаційний центр Литви, а також інші медустанови, де бійці пройдуть лікування та реабілітацію.

«Ми приділяємо багато уваги реабілітації бійців АТО. Облдержадміністрація на міжнародних зустрічах різного рівня завжди порушує це питання. Я повинен сказати, що наші міжнародні партнери завжди з радістю відгукуються, - зазначив Ігор Райнін. - Ми разом з міністром оборони будемо робити все можливе, щоб бійці, які брали участь в АТО, мали можливість пройти реабілітацію за кращими європейськими програмами. Це завдання ми визначили, і над цим будемо працювати. Міністерство оборони до питань здоров'я українських бійців, військовослужбовців вкрай уважно і дуже відповідально ставиться».

Як повідомив Степан Полторак, Литва дуже допомагає Україні в питаннях лікування та реабілітації військовослужбовців. Тільки за минулий рік лікування пройшли більше 50 бійців. І більше 15 – цього року.

«Два роки війни показали, що наші хірурги дуже добре навчилися оперувати, наші лікарі зробили дуже великий крок вперед. Але над питанням реабілітації військовослужбовців нам потрібно ще працювати. Необхідно виконати дуже велику роботу, аби створити умови для того, щоб ці люди перейшли плавно зі стану війни до мирного життя», - розповів Степан Полторак.

Під час заходу він вручив бійцям нагрудні знаки «За зразкову службу» та відзнаки Міністерства оборони України «Знак пошани».

Начальник військово-медичного клінічного центру Північного регіону Віктор Поліщук зазначив, що бійці отримали основну допомогу в Харкові. У Литві деяким військовослужбовцям будуть зроблені операції, в тому числі - з протезування.

«Одному з бійців необхідна пластична операція м'язів і шкірних покривів нижніх кінцівок, у нього великий дефект шкірних покривів і м'язів стегна. У іншого хворого, пораненого в обличчя, є дефект кісткових тканин верхньої та нижньої щелепи, потрібно відновлювати суглоб. Ще один хворий потребує протезування ока», - розповів Віктор Поліщук.

Головний спеціаліст сектору Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО в Харківській області Юрій Корсунов зазначив, що з 11 бійців, які вирушили на лікування і реабілітацію, 9 - мешканці Харківської області.

«Хлопці мають поранення різного ступеня тяжкості, але, в принципі, всі готові до реабілітації та оздоровлення, - зазначив Юрій Корсунов. - Організувати цю поїздку вдалося завдяки участі Почесного консульства Литви в Україні за активною участю Харківської обласної адміністрації. Сприяли в організації Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО разом з громадськими організаціями, в першу чергу - Союзом ветеранів АТО Харківської області та іншими».

Усі витрати з лікування та реабілітації бійців АТО бере на себе литовська сторона. За словами Міністра охорони краю Литви Юозаса Олекаса, курс реабілітації розрахований на місяць, однак, за необхідності, термін перебування українських військовослужбовців може бути продовжений. Усього цього року на реабілітацію в литовських медустановах планують прийняти 50 бійців.

«Ми згадуємо захист Литви в 1991 році, коли радянські танки напали на нашу Верховну раду, наших громадян, і разом з литовцями там були українці. А зараз боротьба за наші цінності, за нашу незалежність теж ведеться в Україні. Тому ми завжди підтримували, підтримуємо і будемо підтримувати Україну в її правій справі», - сказав Юозас Олекас.

Більше фото