Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласному диспансері радіаційного захисту планують провести капітальний ремонт

В обласному диспансері радіаційного захисту планують провести капітальний ремонт

Про це заступник голови ХОДА Михайло Черняк розповів під час науково-практичної конференції, яка пройшла в установі 15 квітня.

Вітаючи учасників конференції «Стан здоров'я, особливості перебігу, лікування та реабілітація осіб, які постраждали від наслідків іонізуючого випромінювання при аварії на ЧАЕС у віддалений період», Михайло Черняк подякував їм за роботу, присвячену людям, які потребують особливої ​​уваги.

«Рік 30-річчя Чорнобильської трагедії був відзначений Президентом України як рік Чорнобиля. Тому в країні проводиться низка приурочених до річниці заходів. Але ми розуміємо, що повинні приділяти чорнобильцям особливу увагу не тільки в зв'язку з річницею. Це повинна бути постійна робота - якісна і продуктивна, націлена на практичний результат», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Він розповів про те, що напередодні річниці в Харківській обласній адміністрації був створений організаційний комітет, який працює над вирішенням питань ліквідаторів аварії на ЧАЕС. До нього входять представники департаментів адміністрації, члени громадських організацій чорнобильців, активісти, волонтери. На думку керівництва області, тільки в тісній співпраці з громадськістю можна ефективно вирішувати проблеми ліквідаторів.

«Сьогодні облдержадміністрація робить все можливе, щоб вирішувати існуючі питання, зокрема, поліпшити ситуацію з медичним забезпеченням чорнобильців. Так, на останній сесії обласної ради, яка відбулася 14 квітня, нам вдалося домогтися прийняття рішень, відповідно до яких будуть збільшені кошти, що виділяються на перебування чорнобильців в диспансері радіаційного захисту - по фінансуванню ми фактично наблизимося до стандартів госпіталю для ветеранів війни. Крім того, прийнято рішення про ремонт актового залу диспансеру, а також вже практично вирішено питання про фінансування капітального ремонту установи», - розповів Михайло Черняк.

За інформацією, озвученою в ході конференції головним лікарем диспансеру Едуардом Зінов'євим, найбільш поширеними серед чорнобильців є захворювання органів дихання, які є практично у всіх ліквідаторів, і серцево-судинної системи. Так, за даними за 2015 рік, на 10 тис. чорнобильців Харківщини 8,5 тисячі - хворі на гіпертонію, майже 6 тисяч - мають цереброваскулярні захворювання, 5,5 тисяч - ішемію.

Інвалідність мають 6246 чорнобильців, які проживають в Харківській області (з них 3058 - в Харкові). Більшість випадків інвалідності пов'язані з онкологічними захворюваннями (61%) і хворобами системи кровообігу (23%).

За весь період спостереження за чорнобильцями на Харківщині померло 6616 дорослих і 40 дітей, які постраждали внаслідок катастрофи.