Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

2,5 тисячі демобілізованих бійців АТО на Харківщині пройшли медогляди

2,5 тисячі демобілізованих бійців АТО на Харківщині пройшли медогляди

Питання надання медичної допомоги учасникам антитерористичної операції обговорили під час круглого столу за участю представників медичних закладів регіону та волонтерів, який відбувся 22 березня.

Як повідомив у ході наради головний лікар Харківського обласного госпіталю ветеранів війни Юрій Федченко, станом на 1 січня 2016 року в Харківській області медичний огляд пройшли 2,5 тисячі демобілізованих бійців АТО.

«Надання медичних послуг демобілізованим передбачено регіональною програмою соціальної підтримки учасників АТО на 2015-16 роки. Проводити профілактичні медогляди бійців, а також членів їх родин медслужби області почали з травня 2015 року. Медичний огляд демобілізованих за участю 12 спеціалістів проводиться протягом трьох днів після їх повернення додому, після чого приймається рішення щодо подальшого лікування, у разі потреби», - розповів Юрій Федченко.

За його словами, в результаті оглядів у демобілізованих вперше виявлено 940 випадків патології, на диспансерний облік взято 1139 осіб, стаціонарне лікування пройшли 220 бійців, амбулаторне - 424. Санаторно-курортне лікування пройшли 134 чоловіки.

«Найбільша кількість захворювань демобілізованих мають кардіологічний, урологічний, неврологічний характери», - уточнив Юрій Федченко.

За його словами, у якості ветеранів війни воїни АТО також отримують безоплатно та на пільгових умовах лікарські засоби. Загалом минулого року на пільгові медикаменти для ветеранів війни (більше 8 тис. осіб) в області було витрачено 1 млн 261 тис. бюджетних коштів.

На амбулаторне лікування ветеранів війни у 2015-му було виділено більше 488,5 тис. грн в районах області та 772,5 тис. грн в обласному центрі.

Довідка. Всього в 2015 році в Харківській області був демобілізований 3641 учасник АТО, з них 2038 – мешканці районів області, 1603 - Харкова. Загалом через поранення звільнені 29 осіб, через загострення хвороб - 82 бійця.