Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Промислові підприємства Харківщини завершили 2015-й рік із прибутком 4,9 млрд грн

Промислові підприємства Харківщини завершили 2015-й рік із прибутком 4,9 млрд грн

Про це повідомив заступник голови ХОДА Марк Беккер.

Він відзначив, що головним результатом 2015-го року для промислового комплексу Харківщини можна вважати зупинення спаду виробництва та збільшення індексу промислової продукції на 6,1 %.

«Індекс промислової продукції не досяг 100%-го рівня, але реалізовано продукції на 29,5% (або на 30,2 млрд грн) більше, ніж у 2014 році, - відзначив заступник керівника області. - Прибутковими підприємствами, частка яких у загальній кількості підприємств промисловості становила 65,2 %, отримано 4,9 млрд грн прибутку, що на 25,5 % більше, ніж за 2014 рік».

Говорячи про плани розвитку промисловості в 2016-му році, Марк Беккер відзначив, що особливу увагу керівництвом обласної адміністрації буде приділено розвитку тих галузей, які здатні забезпечити конкурентні переваги українських виробників на світових ринках.

«На підставі аналізу всесвітньої економічної ситуації фахівцями Харківщини виявлена наявність реальних перспектив та позначені у якості пріоритетних такі галузі, як ракетно-космічна та авіаційна промисловість, енергетичне та транспортне машинобудування, металургійна промисловість, що зорієнтована на випуск високоякісного готового прокату», - розповів заступник голови ХОДА.

Він повідомив, що перші кроки, які необхідні для розвитку визначених галузей, у регіоні вже здійснено, проте деякі проблемні питання можуть бути вирішені лише на центральному рівні.

Так, із метою підвищення конкурентоспроможності продукції ракетно-космічної та авіаційної промисловості в Харкові на базі корпорації «ФЕД» створено регіональний аерокосмічний кластер «Мехатроніка». До нього увійшли підприємства Державного концерну «Укроборонпром», Державного космічного агентства України, наукові організації та виші міста.

«Але необхідна державна політика для чіткого формулювання завдань, у тому числі щодо розробки нових зразків аерокосмічної, авіаційної техніки військового призначення», - підкреслив Марк Беккер.

Він також наголосив на необхідності прискорення центральними органами влади проведення тендерних процедур щодо реконструкції турбінного обладнання на загальну суму більше 300 млн грн. У цих міжнародних конкурсних торгах у якості генерального підрядника та субпідрядника беруть участь харківські гіганти - ПАТ «Турбоатом» та ДП «Завод «Електроважмаш».

Державна підтримка необхідна харківським промисловцям і для реалізації ще одного амбіційного проекту.

«Ми можемо ініціювати розроблення та реалізацію міжгалузевої програми освоєння випуску в Україні високоякісного, економічного металопрокату, в тому числі імпортозамінюючого, для задоволення потреб підприємств харківського та інших регіонів, - повідомив Марк Беккер. – Йдеться про створення електрометалургійного мікрозаводу з випуску металопродукції малотоннажними партіями. Більш того, аналіз показав, що харківські підприємства та науково-технічні центри можуть взяти на себе виконання у повному обсязі комплексу робіт із нарощування потужностей як в Україні, так і інших країнах світу».

Заступник голови обладміністрації відзначив, що наразі принциповим питанням для подальшого розвитку промисловості як у Харківській області, так і в Україні в цілому, є формування ефективної державної політики.

«Це один із найскладніших, але життєво важливих викликів для нашої держави в сучасних умовах», - підкреслив Марк Беккер.