Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили реалізацію проекта «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»

У Харкові обговорили реалізацію проекта «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»

Загальний обсяг фінансування за спільною програмою України та Європейського інвестиційного банку складає 200 млн євро.

Семінар для представників міських та обласних адміністрацій п’яти регіонів України було організовано за ініціативи Мінрегіону та за підтримки ХОДА. Участь у заході взяв заступник голови обладміністрації Євгеній Шахненко.

«Хочу подякувати голові ХОДА Ігорю Райніну за надання можливості провести цей семінар у Харкові, за надання майданчику, де мають змогу зібратися учасники цього проекту, - зазначив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з питань європейської інтеграції Роман Чуприненко. - Ми розраховуємо на те, щоб на час реалізації проекту зробити такі семінари регулярними».

Він пояснив, що «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» охоплює Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Луганську та Донецьку області. У рамках першого траншу – 707 мільйонів гривень – буде реалізовано 72 проекти.

«Це ті проекти, які спрямовані, в першу чергу, на потреби тимчасово переміщених осіб. Це і реконструкція гуртожитків, і реконструкція дитячих таборів. У зв’язку з великою кількістю прийнятих тимчасово переміщених осіб дуже велике навантаження несуть три області - Харківська, Дніпропетровська, Запорізька. У перший транш потрапили проекти з реконструкції дитячих садків, шкіл, госпіталів, обласних лікарень. Перший транш – це виключно соціальні проекти, спрямовані на підтримку та вирішення потреб тимчасово переміщених осіб  та їх сімей», - зазначив Роман Чуприненко. 

Харківська область отримає 242 мільйони гривень на реалізацію 21 проекту. В основному - це реконструкція лікарень, шкіл, житла для внутрішньо переміщених осіб.

«Ми сподіваємося, що до кінця року більша частина проектів буде профінансована і об’єкти будуть реконструйовані. Перший транш - уже в Україні, відповідно, щоб відправити ці гроші, необхідно провести тендерні процедури, визначити підрядників, які будуть виконувати ці роботи, потім укладати угоди і реалізовувати роботи», - зазначив заступник директора Департаменту міжнародних відносин Мінрегіону Павло Пахолко.

У ході семінару фахівці розповіли про тонкощі процедури закупок та про підготовку необхідної документації. Учасники заходу - представники міських та обласних адміністрацій п’яти регіонів України - мали можливість задати питання й отримати на них фахові відповіді як співробітників Міністерства регіонального розвитку, так і консультантів Європейського інвестиційного банку.

Також у ході семінару представили документи для реалізації проектів, зокрема - посібник із закупівель, який було розроблено міністерством і консультантами ЄІБ. Було представлено й трьохсторонній договір щодо безповоротної передачі коштів і примірна тендерна документація.

Нагадаємо, 22 грудня 2014 року між Україною та Європейським інвестиційним банком підписано фінансову угоду, в рамках якої буде реалізовано масштабний проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України». Сума позики, наданої в рамках співпраці, складає 200 млн євро. Кошти будуть спрямовані на наступні заходи:

- модернізацію об’єктів для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб;

- відбудову та відновлення систем водопостачання;

- відновлення генерації, передачі і розподілу електричної та теплової енергії;

- відновлення та реконструкцію громадських будівель;

- відбудову та відновлення з’єднуючих автомобільних та залізничних шляхів і колій.